Dar sectorul farmaceutic?

Data: 26/01/2021

2020 a fost despre Moderna, Gilead Sciences, Regeneron si alti cativa nou-veniti in biotehnologie. Cum se pozitioneaza totusi companiile farmaceutice clasice si asiguratorii de sanatate din SUA?

• 2021 a inceput cu cateva achizitii importante. UnitedHealth, cel mai mare asigurator de sanatate din SUA, va cumpara Change Healthcare (un start-up de tehnologie medicala) pentru 8 miliarde USD. Centene, un alt asigurator american important, va achizitiona Magellan Health (o companie farmaceutica specializata pe categoria persoanelor cu dizabilitati) pentru 2.2 miliarde USD.
  • Valul de achizitii vine imediat dupa ce JPMorgan Chase, Berkshire Hathaway si Amazon au anuntat ca abandoneaza experimentul comun in aria serviciilor medicale. Denumita Haven Health, initiativa era asteptata sa reformeze din interior sistemul de sanatate din SUA prin reducerea costurilor si a provocat deprecieri importante ale cotatiilor bursiere pentru asiguratorii traditionali de sanatate in 2018.

Morala?

• Desi sectorul de sanatate (si in particular segmentul asiguratorilor) este atractiv pentru companii si antreprenori care vor sa disloce ordinea traditionala a lucrurilor, reglementarile labirintice ridica mari bariere de intrare. Chiar si pentru gigantii din aria tehnologiei.
  • In toamna anului trecut Amazon a deschis prima sa farmacie online (Amazon Pharmacy), amenintand nume clasice ale sectorului precum CVS sau Walgreens Boots Alliance.
  • Da, dar pentru a administra o serie de beneficii pentru clientii Amazon Prime, gigantul de tehnologie a recurs la o alianta cu Cigna, un jucator traditional in aria asigurarilor medicale.

Cu ce ramanem? Ah...cu o majoritate democrata foarte subtire in Congres, probabil insuficienta pentru o reforma radicala a sistemului de sanatate din SUA. Cu aceeasi tendinta demografica nefasta. Si cu riscul unor noi pandemii la orizont.

Buna ziua, sunt TreVi. Spuneti-mi, va rog, cu ce informatii va pot fi de folos.