Sectorul auto devine...electri-ZZZant

Data: 26/01/2021

Cum am putea incepe altfel decat cu Tesla?

 • In 2021, cel mai mediatizat (si valoros) producator auto din lume isi va face debutul in India, a patra cea mai mare piata auto din lume.
 • Pe 8 ianuarie, Tesla Motor India a fost inregistrata in Bengaluru, una dintre metropolele preferate de companiile de tehnologie.
 • Autoritatile din India vor sa ofere subventii de 4.6 miliarde USD companiilor care dezvolta la nivel local capacitati de producere a bateriilor.

Apropo, Panasonic isi propune sa produca baterii fara cobalt pentru Tesla in urmatorii 2 sau 3 ani.

 • Cobaltul folosit in baterii creste pretul acestora. Bateriile inseamna acum intre 30% si 40% din pretul de vanzare al unui autovehicul electric.
 • Daca Panasonic reuseste sa elimine cobaltul din baterii, Tesla ar putea in sfarsit sa produca un model auto electric cu un pret de pornire de 25,000 USD despre care Elon Musk a vorbit deja.

Pana una-alta, Tesla tocmai a livrat primul Model Y in China, cu un pret de pornire de 52,000 USD.

 • Anul trecut, Model 3 a fost cel mai bine vandut model auto electric in China, cu livrari de peste 138,000 autovehicule. De fapt, unul din opt autovehicule electrice cumparate in China in 2020 a fost Model 3.
 • Atentie, insa: Volkswagen vine tare din urma. Producatorul german va lansa propriul SUV in China. Se numeste ID.4 Crozz, are o autonomie de 400 km si un pret de pornire de 30,800 USD.
 • China isi propune ca modelele auto electrice sa insemne 20% din vanzarile totale pana in 2025, adica in jur de 5 milioane de autovehicule. Anul trecut au fost livrate 1.11 milioane.

Dar exista viata in acest sector si dincolo de Tesla.
General Motors a fost cotata la un nou maxim record zilele trecute pe bursa americana dupa ce compania a dezvaluit un prototip de camion electric. FedEx va fi primul client important.

 • In plus GM se gandeste si la masini zburatoare, o piata estimata la 1.4 trilioane USD pana in 2024 de care mai sunt interesate Boeing (inclusiv via Wisk), Fiat Chrysler (via Archer), Uber (via Joby Aviation) si Hyundai.
 • Microsoft va investi intr-un alt start-up dezvoltat de GM. Se numeste Cruise si va fi subsidiara de autovehicule propulsate autonom a GM.

Rivian, producatorul de autovehicule electrice sustinut de Amazon si Ford Motor, este pe cale sa atraga capital care ar urca valoarea estimata a companiei la 25 miliarde USD. Adica peste jumatate din cat valoreaza in prezent Ferrari, fondata in 1939.

 • Rivian ar putea fi primul nume din sectorul auto care lanseaza un "pickup" electric in 2021.
 • Compania dezvolta mai multe prototipuri, inclusiv un microbuz pentru livrari. Amazon a comandat deja 100,000 de autovehicule din acest model.

In Europa, BMW, Daimler si Volkswagen au vandut in jur de 600,000 de autovehicule electrice anul trecut, depasind livrarile reusite de Tesla (96,000).

 • Germania a avut o pondere de aproape 25% din piata vest-europeana a vanzarilor de modele auto electrice.
 • In Norvegia, autovehiculele electrice au saltat la o cota de piata record de 54%.

Avem si o listare noua la inceputul acestui an: Stellantis, rezultatul fuziunii dintre Fiat Chrysler si Peugeot, a debutat la bursele de actiuni din Milano, Paris si New York.

 • Stellantis devine al 4-lea cel mai mare producator auto din lume dupa volumul vanzarilor. Compania va lansa 10 modele auto electrice pe parcursul acestui an.

In China, primele 11 luni din 2020 au adus vanzari de modele auto electrice cu 4% mai mari fata de perioada similara din 2019 (desi piata auto in ansamblu a scazut cu aproximativ 8%).

 • Nio si-a dublat livrarile, la aproape 44,000 de autovehicule. La fel Xpeng, cu peste 27,000 autovehicule livrate anul trecut.
 • Ambii producatori chinezi listati pe bursa americana dezvolta propriile tehnologii de propulsie autonoma. Nio are NIO Pilot, iar Xpeng lucreaza la Navigation Guided Pilot (NGP) pentru modelul P7.

Am lasat loc la final pentru revelatia inceputului de an: Hyundai.

Producatorul auto sud-coreean care este listat inclusiv pe bursa din Frankfurt ar putea produce pana in 2024 primul autovehicul electric proiectat de Apple.

 • Luna viitoare insa Hyundai va lansa propriul model auto electric. Se numeste Ioniq 5, va putea fi incarcat de la 20% la 80% in 15 minute, iar vanzarile vor incepe in aceasta toamna (inclusiv in SUA).
 • Asta dupa ce la finalul anului trecut Hyundai a preluat controlul asupra Boston Dynamics, firma care aduce la viata cei mai celebri roboti din lume.
 • Hyundai promite ca va lansa 23 de modele auto complet electrice pana in 2025. De altfel, potrivit unor surse citate de presa sud-coreeana, Hyundai ar fi abandonat dezvoltarea motoarelor diesel inca din a doua jumatate a anului trecut.
 • Si Kia se pregateste pentru o flota integrala de autovehicule cu emisii zero de carbon, primul asemenea model urmand sa fie lansat chiar luna viitoare. Hyundai detine aproape 34% din Kia. Si apropo: se pare ca tot Kia va fi responsabila pentru producerea modelului auto electric proiectat de Apple.
 • Iar daca mobilitatea viitorului se va baza in schimb pe hidrogen, Hyundai este pregatita si pentru aceasta varianta. Potrivit unei intelegeri semnate recent cu autoritatile de la Beijing, compania va construi curand prima sa centrala de producere a energiei electrice cu ajutorul hidrogenului in provincia chineza Guangdong.

Surse:
https://www.reuters.com/article/tesla-india-electric/tesla-takes-another-step-on-road-to-launch-in-india-idUSKBN29H23S
https://asia.nikkei.com/Business/CES-2021/Panasonic-races-to-develop-cobalt-free-battery-with-Tesla
https://electrek.co/2021/01/08/tesla-25000-electric-car-coming-sooner-than-we-thought/
https://www.wsj.com/articles/tesla-starts-delivering-china-made-model-y-crossover-11610966805
https://www.cnbc.com/2020/03/06/the-flying-taxi-market-is-ready-to-change-worldwide-travel.html
https://wisk.aero/boeing-kittyhawk/
https://www.cnet.com/roadshow/news/apple-car-hyundai-production-america/
https://www.theverge.com/2020/12/11/22167835/hyundai-boston-dynamics-aquisition-consumer-robotics
https://www.motor1.com/news/466374/hyundai-abandons-diesel-engine-development/
https://www.cnet.com/roadshow/news/apple-car-kia-hyundai-work/
https://www.autoblog.com/2021/01/17/hyundai-build-fuel-cell-systems-china/


Tranzactiile cu instrumente financiare presupun riscuri specifice, incluzand, fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Pentru instrumentele financiare denominate in alta moneda decat cea a statului de rezidenta a investitorului, randamentul poate creste sau scadea in functie de fluctuatiile monedei. Performantele anterioare nu reprezinta un indicator fiabil al performantei viitoare.

S.S.I.F. TradeVille S.A. faciliteaza accesul la servicii de investitii financiare in legatura cu contracte pentru diferente (CFD), fiind Introducing Broker pentru brokerul pentru CFD-uri: IG Europe GmbH. CFD-urile sunt instrumente complexe si au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 70% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor.

S.S.I.F. TradeVille S.A., Calea Vitan nr. 6A, Bl. B, Tronson B, et. 3, sector 3, Bucuresti, Romania, cod postal: 031296, tel: +40 21 318 75 55, fax: +40 21 318 75 57 / +40 21 318 75 26, Autorizata prin Decizia CNVM nr. 2225/15.07.2003. Agentie Brasov, Str. Iuliu Maniu nr.47, etj 3, camera 317, Brasov, Romania.

Email: helpdesk@tradeville.eu
Tel: 021 318 7555 (L - V: 9:00 - 18:00)
Live Help

Nume si prenume
(*)
Email
(*)
Telefon
(*)
Sunt interesat
(*)

(*) Toate campurile sunt obligatorii. Date cu caracter personal (detalii)