Obligatiuni corporative si titluri de stat listate la BVB

Data: 01/10/2020

La Bursa de Valori Bucuresti, 2020 pare sa fie anul obligatiunilor. Sunt listate in prezent 38 de obligatiuni corporative (22 in RON si 16 in EUR) si 16 titluri de stat (15 in RON si 1 in EUR).

Ce sunt obligatiunile?

 • Obligatiune vine de la obligatie. O companie privata sau statul roman imprumuta bani de la tine si se obliga sa-ti restituie integral suma la scadenta.
 • In plus, pentru privilegiul de a-ti folosi banii, emitentul iti va plati un cupon (echivalent dobanzii pentru un depozit bancar). Plata cuponului se face de regula trimestrial sau semestrial. Valoarea cuponului comunicata de emitent se refera intotdeauna la un an.
 • Marimea cupoanelor difera, printre altele, in functie de riscul perceput al emitentului. Statul este considerat a avea cel mai redus risc, asadar cupoanele pe care le plateste sunt la randul lor cele mai mici.
 • Vezi si aceasta animatie care iti explica in termeni foarte simpli notiunile de baza.

Cum poti cumpara obligatiuni corporative si guvernamentale?

 • Cel mai direct si timpuriu mod de a achizitiona obligatiuni este prin participarea la plasamente private si oferte publice.
 • Plasament privat de obligatiuni = acea oferta publica de obligatiuni care poate fi adresata doar unui numar maxim de 149 de investitori de retail (persoane fizice sau juridice care nu indeplinesc conditiile de a deveni "investori calificati") si unui numar nelimitat de "investitori calificati" (anumiti investitori, definiti de reglementarile UE, care au experienta si/sau resursele necesare conform acestor reglementari).
 • Oferta publica de obligatiuni = o actiune prin care emitentul cauta sa atraga de la public o suma de bani necesara activitatii sale in schimbul promisiunii ca va rambursa acea suma la o data viitoare plus dobanzi periodice (cupoane) calculate conform unei formule stabilite dinainte si publicate intr-un document publicat cel tarziu la inceputul ofertei (“prospect” sau “document de oferta”).
 • TradeVille a intermediat 40% din numarul plasamentelor private de obligatiuni corporative care au avut loc in ultimele 18 luni. Deschide cont 100% online si, alaturi de toate celelalte avantaje de a tranzactiona prin cel mai activ broker de retail, ai sansa participarii in plasamentele private pe care le intermediem frecvent.
 • Mai mult, la TradeVille, poti subscrie online in plasamente private si oferte publice, direct din platforma de tranzactionare.
 • O alta varianta: cumperi obligatiunile ulterior listarii acestora la Bursa de Valori Bucuresti. Daca ai un cont de tranzactionare TradeVille, poti face asta chiar de pe telefon, folosind aplicatiile mobile Android si iOS.
 • Iti recomandam sa urmaresti si acest video despre cum poti tranzactiona obligatiuni pe platforma TradeVille. Te ajutam sa intelegi cateva notiuni particulare in cazul obligatiunilor precum clean price, dirty price, randamentul pana la maturitate (YTM = Yield to Maturity) sau data de referinta.
 • La finalul lunii septembrie, obligatiunile corporative listate la BVB si denominate in RON aveau randamente pana la maturitate (YTM) cuprinse intre 3.15% si 9.97%. Obligatiunile corporative listate la BVB si denominate in EUR aveau randamente pana la maturitate (YTM) cuprinse intre 4.61% si 7.50%.
 • Titlurile de stat listate la BVB si denominate in RON aveau randamente pana la maturitate (YTM) cuprinse intre 3.10% si 3.65%. Singurul titlu de stat listat la BVB si denominat in EUR avea un randament pana la maturitate (YTM) de 1.64%.

Sursa: TradeVille


Tranzactiile cu instrumente financiare presupun riscuri specifice, incluzand, fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Pentru instrumentele financiare denominate in alta moneda decat cea a statului de rezidenta a investitorului, randamentul poate creste sau scadea in functie de fluctuatiile monedei. Performantele anterioare nu reprezinta un indicator fiabil al performantei viitoare.

S.S.I.F. TradeVille S.A. faciliteaza accesul la servicii de investitii financiare in legatura cu contracte pentru diferente (CFD), fiind Introducing Broker pentru brokerul pentru CFD-uri: IG Europe GmbH. CFD-urile sunt instrumente complexe si au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 70% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor.

S.S.I.F. TradeVille S.A., Calea Vitan nr. 6A, Bl. B, Tronson B, et. 3, sector 3, Bucuresti, Romania, cod postal: 031296, tel: +40 21 318 75 55, fax: +40 21 318 75 57 / +40 21 318 75 26, Autorizata prin Decizia CNVM nr. 2225/15.07.2003. Agentie Brasov, Str. Iuliu Maniu nr.47, etj 3, camera 317, Brasov, Romania.

Email: helpdesk@tradeville.eu
Tel: 021 318 7555 (L - V: 9:00 - 18:00)
Live Help

Nume si prenume
(*)
Email
(*)
Telefon
(*)
Sunt interesat
(*)

(*) Toate campurile sunt obligatorii. Date cu caracter personal (detalii)