Intel: revansa surprinzatoare?

Data: 08/10/2020

De vreo doi ani, Intel nu mai este in gratia investitorilor. Erorile de strategie, amanarile repetate, reorientarea partenerilor catre Advanced Micro Devices, ascensiunea spectaculoasa a Nvidia -- toate acestea au incurcat Intel intr-un an in care, aproape fara exceptie, producatorii de microprocesoare sunt la noi maxime record. Cat de probabil este un miracol la Intel?

• In iulie, Intel a anuntat o noua amanare de 6 luni a lansarii propriului microprocesor pe arhitectura 7-nm, justificata de descoperirea unor probleme tehnice. Noul microprocesor 7-nm ar putea fi lansat abia la sfarsitul anului 2022 sau la inceputul anului 2023, a declarat CEO-ul Bob Swan.
  • Anul trecut, Intel indicase ca lansarea noului chip va fi in 2021, iar asta dupa ce compania amanase oricum introducerea microprocesorului curent (10-nm).
  • Advanced Micro Devices (AMD) livreaza deja un microprocesor 7-nm care se bucura de "review"-uri excelente, iar amanarile repetate de la Intel par sa explice tranzitia Apple catre microprocesoare proprii ARM pentru linia Mac-urilor.
  • Intel nu a reusit sa se impuna nici pe partea de mobilitate. Divizia de modemuri a fost vanduta catre Apple in 2019, iar Qualcomm domina productia de chip-uri pentru telefoane si alte device-uri mobile.

Dar Intel vrea sa-si ia revansa. Recent, compania a invitat cativa review-eri sa testeze un nou microprocesor construit pe aceeasi arhitectura 10-nm (generatia 11).

• Desi in mod traditional testele se fac in conditii foarte restrictive, iar rezultatele sunt filtrate cu atentie, de aceasta data Intel a permis orice fel de review.
  • Primele reactii sunt foarte pozitive (vezi de exemplu acest excelent review facut de Dave Lee). Noul microprocesor bate performanta single-core a celor mai recente chip-uri AMD (dar comparatiile sunt mixte vizavi de performanta multi-core).

La Intel, rezultatele financiare pentru trimestrul 2 si primul semestru din acest an au fost nuantate.

• In trimestrul 2, compania a incasat venituri de aproape 20 miliarde USD, in crestere cu 20% fata de perioada comparabila a anului trecut. Profitul net realizat a fost de peste 5 miliarde USD, mai mare cu 22%.
  • In primul semestru, Intel a reusit sa genereze free cash flow de peste 10 miliarde USD si a platit dividende in valoare de aproape 11 miliarde USD.
  • Si totusi, marja operationala bruta a coborat la 53%, cea mai mica valoare dupa trimestrul 2 din 2009, comparativ cu 60% in aceeasi perioada din 2019.

In acest an, Intel a pierdut 14% pe bursa americana, comparativ cu aprecieri de 88% pentru Advanced Micro Devices si 132% pentru Nvidia.