Europa: traditie si inovatie in sanatate

Data: 15/10/2020

Sistemul de sanatate din Europa este de fapt o colectie de sub-sisteme administrate la nivel national, componenta privata a acestora fiind in marea majoritate a cazurilor reglementata foarte strict.

Si totusi, continentul european gazduieste companii cu operatiuni globale in arii medicale integrate precum producerea si distributia de medicamente, dezvoltarea unor tratamente revolutionare si servicii de spitalizare.

In 2020, cursa obtinerii unui vaccin sau tratament anti-Covid pe continentul european a adus in prim-plan nu doar companiile traditionale din sectorul de sanatate (precum AstraZeneca), ci si nume mai putin familiare (BioNTech).

BioNTech este o companie de biotehnologie din Germania fondata in 2008 cu sediul la Mainz. Este listata la NASDAQ si pe bursa de actiuni de la Frankfurt.

• Pfizer detine aproximativ 1% din BioNTech, alti actionari importanti fiind Fundatia Bill si Melinda Gates, Sanofi si Genentech (o divizie a grupului farmaceutic elvetian Roche Holding).
  • BioNTech are o prezenta importanta in SUA via BioNTech US in Cambridge, Massachusetts.

AstraZeneca provine din fuziunea unei companii farmaceutice suedeze (Astra AB) cu firma britanica Zeneca Group plc in aprilie 1999..

• Compania are sediu dual la Cambridge (Regatul Unit) si Södertälje (Suedia). In 2019, a obtinut venituri totale de peste 24 miliarde USD si un profit net care a depasit 1 miliard USD.
  • Listata pe bursa de actiuni de la Londra (fiind inclusa in structura indicelui FTSE 100), la NASDAQ si pe bursa de actiuni de la Stockholm.

Alte companii importante ale sectorului de sanatate din Europa, listate pe bursele de pe continent, sunt: Roche Holding, Novartis, Sanofi, Novo Nordisk, GlaxoSmithKline, Bayer, Koninklijke Philips, Lonza Group si EssilorLuxottica.

Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice incluzand fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Performantele trecute nu reprezinta garantii ale performantelor viitoare ale instrumentelor financiare.

S.S.I.F. TradeVille S.A. faciliteaza accesul la servicii de investitii financiare in legatura cu contracte pentru diferente (CFD), fiind Introducing Broker pentru brokerul pentru CFD-uri: IG Europe GmbH. CFD-urile sunt instrumente complexe si au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 76% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui sa luati in considerare daca intelegeti modul in care functioneaza CFD-urile si daca va puteti permite sa va asumati riscul ridicat de a va pierde banii.

S.S.I.F. Tradeville S.A., Calea Vitan nr. 6A, Bl. B, Tronson B, et. 3, sector 3, București, România, cod poștal: 031296, tel: +40 21 318 75 55, fax: +40 21 318 75 57 / +40 21 318 75 26, Autorizata prin Decizia CNVM nr. 2225/15.07.2003. Agentie Brasov, Str. Iuliu Maniu nr.47, etj 3, camera 317, Brasov, Romania.