Obligatiunile Libra Internet Bank intra la tranzactionare la BVB

Data: 04/09/2020

Libra Internet Bank face primul pas pe Bursa de Valori Bucuresti unde listeaza obligatiuni denominate in euro in valoare de peste 4 milioane euro

  • Libra Internet Bank a atras aproape 4,3 milioane euro printr-o emisiune de obligațiuni cu o maturitate de 10 ani și denominate în euro de la investitorii pe piața de capital
  • Obligațiunile vor putea fi tranzacționate pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare al BVB începând cu data de 3 septembrie.


Libra Internet Bank a atras 4,29 milioane euro, printr-un plasament privat de obligațiuni subordonate, negarantate și denominate în euro, și derulat pe piața de capital în perioada 17 – 23 martie 2020. Astfel, Libra Internet Bank a făcut primul pas pe piața de capital din România și obligațiunile au intrat la tranzacționare, joi, 3 septembrie, pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT) al Bursei de Valori București (BVB).

Caracteristicile acestora sunt prezentate în tabelul de mai jos:

Emisiune
(simbol bursier și ISIN)
Valoarea emisiunii Număr de obligațiuni Valoare nominală Dobândă Data emiterii Maturitate
LIBRA30E
ISIN RONHCMNHSL69
4,29 mil. EUR 8.593 500 EUR 5% p.a. (plătibilă semestrial) 26 martie 2020 26 martie 2030


“Să fii listat la Bursă înseamnă să poți răspunde celor mai înalte exigențe privind calitatea, transparența și performanța activității pe care o desfășori. Prezența pe piața de capital exprimă încrederea totală în propriile forțe și deschiderea către investitori, în condiții de comunicare continuă. Din toate aceste motive, listarea obligațiunilor Libra Internet Bank reprezintă un pas important în evoluția băncii, prin care reușim să ne demonstrăm încă o dată soliditatea și capacitatea de dezvoltare, indiferent de moment”, a declarat Radu Grațian Ghețea, Președintele Consiliului de Administrație al Libra Internet Bank.

„Bursa a fost dintotdeauna un canal de finanțare accesibil chiar și în perioade de incertitudini, iar succesul rundei de finanțare derulată de către Libra Internet Bank este o dovadă clară a acestui fapt. Vorbim despre o emisiune de obligațiuni de peste 4 milioane euro care au fost vândute chiar la începutul stării de urgență în România, când erau foarte multe necunoscute și când piața de capital venea după câteva săptămâni de corecții importante. Totuși, chiar și în acest context tensionat, investitorii au alocat sume importante în aceste obligațiuni. Am demonstrat în repetate rânduri că bursa este locul pentru atragerea finanțării indiferent de context, atât timp cât emitentul este determinat să atragă finanțare și câștigă încrederea investitorilor, iar investitorii sunt atenți să identifice orice oportunitate pentru a-și plasa banii. Valoarea rundelor de finanțare derulate în acest an, unul cu multe provocări din cauza pandemiei, a depășit 500 milioane de euro, iar dacă luăm în calcul tranzacțiile anunțate, deja, public, pentru următoarele luni, este foarte posibil să ajungem la nivelul de anul trecut, ceea ce ne bucură pentru că sunt dovezi clare că bursa este un canal de finanțare accesibil oricând”, a declarat Radu Hanga, președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București.

Debutul obligațiunilor Libra Internet Bank la tranzacționare a fost marcat prin deschiderea oficială a ședinței de tranzacționare de către Președintele CA al Libra Internet Bank, Radu Grațian Ghețea, și de către Directorul General al bănci, Emil Bituleanu. Evenimentul a avut loc la sediul BVB și s-a desfășurat într-un cadru restrâns, cu respectarea reglementărilor în vigoare privind desfășurarea de evenimente, în contextul pandemiei de COVID-19.

“Oamenii au nevoie de siguranță și de investiții credibile, iar investițiile în bănci rămân foarte sigure și profitabile. Deși există riscuri de suprareglementare sau de pierdere de piață în favoarea fintech-urilor sau a neobăncilor, băncile comerciale tradiționale, dar agile, cu apetit semnificativ pentru noile tehnologii și deschise către parteneriate rămân o opțiune solidă pentru orice investitor. Este un profil de succes căruia Libra Internet Bank îi corespunde pe deplin”, a declarat Emil Bituleanu, Director General al Libra Internet Bank.

„Libra Internet Bank este un exemplu despre cum poate fi digitalizată o instituție financiară, despre cum inovația poate ajuta dezvoltarea economiei într-o nouă realitate în care digitalizarea accelerată și rapiditatea sunt factori cheie ai succesului și al interacțiunii cu clienții. Dacă până la începutul acestui an digitalizarea era privită ca un lucru util, dar nu esențial, pandemia de COVID-19 a demonstrat că de fapt digitalizarea este ceva esențial în viața oricărei companii sau chiar a oricărui sistem. Contextul actual ne-a oferit ocazia să punem în prim plan demersurile întregii comunități a pieței de capital în sensul digitalizării complete şi a simplificării întregului proces de investiție la bursă (pornind de la deschiderea de cont și ajungând până la plata taxelor). Deja se lucrează la multe dintre aceste aspecte și suntem convinși că împreună cu statul, cu autoritățile și cu toți partenerii noștri vom reuși să facem această digitalizare completă și, totodată, să ajungem să sporim gradul de încredere al investitorilor și companiilor care vor să atragă finanțare. Contrapartea Centrală va juca un rol foarte important în întărirea încrederii investitorilor și diminuarea riscului, prin sistemul de administrare a riscului, și, totodată, le va oferi acestora noi oportunități pentru tranzacționare, noi instrumente, inclusiv instrumente pentru acoperirea riscului pe portofolii, prin tranzacționarea de derivate cu activ suport pe acțiunile pe care le au în portofolii”, a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al BVB.

Plasamentul privat pentru vânzarea obligațiunilor Libra Internet Bank a fost intermediat de către TradeVille. Obligațiunile au fost subscrise de 27 de investitori, dintre care 2 sunt investitori instituționali și 25 de retail (o persoană juridică și 24 de persoane fizice).

„Plasamentul privat desfășurat la începutul stării de urgență ne-a arătat cât de bine poate completa tehnologia cei peste 25 de ani pe care TradeVille îi are pe piața noastră de capital. Deși s-a suprapus unei perioade dificile la nivel global, oferta de obligațiuni a fost finalizată înainte de termen și în mai puțin de o săptămână, majoritatea subscrierilor fiind făcute online. Prin TradeVille, totodată, obligațiunile Libra Internet Bank vor putea fi tranzacționate inclusiv prin aplicații Android și iOS, de pe orice device și telefon mobil. Plasamentul privat din luna martie a fost o excelentă manifestare a rolului tehnologiilor online și mobile în 2020, TradeVille și Libra Internet Bank fiind pionieri și lideri în această arie la Bursa de Valori București și în sistemul bancar românesc", a declarat Mihaela Biciu, CEO și Președinte al TradeVille.

Înființată în 1996 și operațională din 1997, Libra Internet Bank este, din 2003, membră a grupului american de investiții New Century Holdings (NCH), unul dintre cei mai importanți investitori străini din România, cu investiții de peste 3 miliarde de dolari în Europa Centrală și de Est. Prezent în România încă din 1993, NCH se implică în dezvoltarea mai multor domenii importante ale economiei românești: industria electrotehnică, panificație, industria materialelor de construcții, servicii financiar-bancare, servicii financiare de capital, proprietăți imobiliare, fiind acționar majoritar la multe companii din aceste domenii.

Din 2011, odată cu schimbarea denumirii în Libra Internet Bank, banca și-a consolidat strategia de „bancă a internetului”, mizând pe rapiditate în procesarea solicitărilor și operațiunilor clienților, pe crearea unuia dintre cele mai moderne și dinamice servicii de internet banking de pe piața românească și pe lansarea de produse premiate, precum sistemul de plați online LibraPay, contul online, creditul online etc.

Este prima bancă ce a oferit clienților săi contul bancar 100% online și creditul 100% online, fără hârtii și fără drumuri la bancă, iar în anul 2019, Libra Internet Bank a devenit primul jucător financiar de pe piața autohtonă care face export de tehnologie proprie în cadrul unui proiect internațional de plăți instant printr-o aplicație de mesagerie. Banca are 3 centre IT de dezvoltare și, în prezent, pune la dispoziția clienților unele dintre cele mai moderne și flexibile servicii de mobile și internet banking de pe piața românească.

Libra Internet Bank a încheiat anul 2019 cu un profit net de 115,3 milioane lei (+20% vs. 2018) și active de 6,53 miliarde lei (+19,7% vs. 2018). La finalul anului trecut, Libra Internet Bank avea un protofoliu de credite în sumă de peste 4 miliarde lei, dintre care cele mai mari ponderi le aveau real estate (36%) și companii (30%), urmate de profesii liberale și agribusiness, cu câte 16%, și persoane fizice (2%). Banca avea la sfârșitul anului 2019 o cotă de piață după active de 1,32%, ocupând poziția a 15-a în sistemul bancar românesc.

Emisiunea de obligațiuni Libra Internet Bank este a 11-a emisiune de obligațiuni care intră la tranzacționare la Bursa de Valori București în acest an. Valoarea tuturor celor 11 emisiuni de obligațiuni listate în acest an la BVB este de 2,59 miliarde lei (535 milioane euro). În anul 2019, Bursa de Valori București a atins un maxim istoric al numărului de emisiuni de obligațiuni listate, fiind listate 18 emisiuni de obligațiuni, cu o valoare cumulată de 4,83 miliarde lei (1 miliard euro).


****
Despre Libra Internet Bank
Libra Internet Bank, membră a grupului american de investiții New Century Holdings (din 2003), a înregistrat una dintre cele mai mari rate de creștere organică din sistemul bancar românesc, cu o medie anuală de +30% în ultimii 5 ani. La jumătatea anului, banca deținea active de aproape 6,6 miliarde lei, o rețea de 55 sucursale și peste 100.000 de clienți. Banca este specializată în domenii precum profesiile liberale, dezvoltatorii imobiliari, agribusiness-ul sau segmentul IMM-urilor și acordă o atenție deosebită tehnologiei moderne și parteneriatelor cu fintech-urile.

Despre TradeVille
TradeVille este un broker cu vechime de peste 25 de ani pe piața de capital din România și oferă clienților de retail acces facil și rapid la Bursa de Valori București și la marile burse internaționale. La TradeVille, deschiderea conturilor de tranzacționare este 100% online, clienții putând investi de pe orice dispozitiv, inclusiv de pe telefoane mobile. În 2020, TradeVille a primit din partea Bursei de Valori București cele mai multe trofee la ceremonia de premiere a performanțelor bursiere: Brokerul anului pe segmentul de retail, Premiul pentru inovație în industria de brokeraj și, respectiv, Cel mai activ intermediar pe piața primară a pieței AeRO.

Despre Bursa de Valori București
Rolul principal al bursei de valori este să faciliteze fluxul de bani dinspre investitori, cei care au capitalul, către antreprenorii care au nevoie de capital pentru dezvoltare. Beneficiile unei companii listate sunt totuși mult mai sofisticate decât doar accesul la capital, deoarece, odată listate, companiile beneficiază simultan de îmbunătățirea profilului lor, publicitate gratuită și constantă, îmbunătățirea guvernanței corporative, vizibilitate crescută în ochii clienților, partenerilor de afaceri, precum și a comunității în sine. Bursa de Valori București oferă o alternativă de finanțare atât companiilor mature, care pot atrage capital pe Piața Principală, precum și start-up-urilor și IMM-urilor pentru care a fost creat Sistemul Multilateral de Tranzacționare cunoscut mai mult ca piața AeRO. Pe ambele piețe pot fi emise acțiuni și obligațiuni.


De la stanga la dreapta: Adrian Tanase (Director General, BVB), Mihaela Biciu (Director General, TradeVille), Radu Gratian Ghetea (Presedinte CA, Libra Internet Bank), Emil Bituleanu (Director General, Libra Internet Bank)


Comunicat de presa Obligatiunile Libra Internet Bank la BVB.pdf


Tranzactiile cu instrumente financiare presupun riscuri specifice, incluzand, fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Pentru instrumentele financiare denominate in alta moneda decat cea a statului de rezidenta a investitorului, randamentul poate creste sau scadea in functie de fluctuatiile monedei. Performantele anterioare nu reprezinta un indicator fiabil al performantei viitoare.

S.S.I.F. TradeVille S.A. faciliteaza accesul la servicii de investitii financiare in legatura cu contracte pentru diferente (CFD), fiind Introducing Broker pentru brokerul pentru CFD-uri: IG Europe GmbH. CFD-urile sunt instrumente complexe si au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 70% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor.

S.S.I.F. TradeVille S.A., Calea Vitan nr. 6A, Bl. B, Tronson B, et. 3, sector 3, Bucuresti, Romania, cod postal: 031296, tel: +40 21 318 75 55, fax: +40 21 318 75 57 / +40 21 318 75 26, Autorizata prin Decizia CNVM nr. 2225/15.07.2003. Agentie Brasov, Str. Iuliu Maniu nr.47, etj 3, camera 317, Brasov, Romania.

Email: helpdesk@tradeville.eu
Tel: 021 318 7555 (L - V: 9:00 - 18:00)
Live Help

Nume si prenume
(*)
Email
(*)
Telefon
(*)
Sunt interesat
(*)

(*) Toate campurile sunt obligatorii. Date cu caracter personal (detalii)