Apple si Facebook: profituri trimestriale peste asteptari

Data: 05/11/2020

Apple a indicat pentru trimestrul 3 al acestui an venituri si profit net peste asteptari, dar si un declin sever al incasarilor din vanzarile de iPhone, iar compania refuza sa faca estimari financiare pentru trimestrul 4.

• Venituri totale de 64.7 miliarde USD, cifra record pentru aceasta perioada de raportare, vanzarile internationale insemnand 59% din cifra de afaceri totala.
  • Venituri din vanzarile de iPhone: 26.44 miliarde USD (cea mai mica cifra pentru aceasta perioada de raportare dupa 2014 si marcand un declin de 21% fata de aceeasi perioada din 2019).
  • Venituri din vanzarile altor produse (inclusiv AirPods si Apple Watch): 7.88 miliarde USD (+20% fata de aceeasi perioada din 2019). Venituri din vanzarile de iPad: 6.8 miliarde USD (+46% fata de aceeasi perioada din 2019). Venituri din vanzarile de Mac: 9 miliarde USD (cifra record, +29% fata de aceeasi perioada din 2019).
  • Venituri din servicii (inclusiv iCloud si Apple Music): 14.55 miliarde USD (+16% fata de aceeasi perioada din 2019).
  • Apple are acum 585 milioane de abonati platitori pentru propriile servicii, cu 35 milioane mai multi decat in trimestrul precedent, si isi propune sa termine anul cu 600 milioane de abonati platitori.
  • Profit net: 12.67 miliarde USD, adica 0.73 USD/actiune (+7% fata de aceeasi perioada din 2019) si o marja bruta de 38.2%.
  • In ultimele patru trimestre, Apple a obtinut venituri totale de 274.5 miliarde USD si un profit net de 57.41 miliarde USD. Trimestrul trecut, Apple a returnat investitorilor aproape 22 miliarde USD.
  • Pe 30 octombrie, Apple a lasat Apple One, o colectie de servicii proprii la care accesul se face pe baza de subscriptie. Potrivit unor surse citate de FT, Apple se gandeste sa construiasca un motor propriu de cautare care sa concureze Google Search.

Facebook a indicat pentru trimestrul 3 al acestui an venituri si profit net peste asteptari, dar si usoare scaderi ale numarului de utilizatori activi zilnic in SUA si Canada.

• Venituri totale de 21.47 miliarde USD (+22% fata de aceeasi perioada din 2019) si venit mediu per utilizator de 7.89 USD.
  • Profit net de 7.85 miliarde USD, adica 2.71 USD/actiune (+29% fata de aceeasi perioada din 2019).
  • 2.74 miliarde utilizatori activi lunar pentru aplicatia Facebook (+12% fata de aceeasi perioada din 2019) si 3.21 miliarde utilizatori activi lunar pentru Facebook + Messenger + Instagram + WhatsApp (+14% fata de aceeasi perioada din 2019). Totusi, la nivelul numarului de utilizatori activi zilnic, Facebook a indicat usoare scaderi in SUA si Canada si cifre neschimbate fata de trimestrul precedent in Europa.
  • Facebook a anuntat recent ca va permite utilizatorilor accesarea unor jocuri in "cloud" fara plata unei subscriptii (cel putin deocamdata).