Alibaba: cel mai mare eveniment de shopping din lume

Data: 19/11/2020

Luna aceasta la Singles Day, Alibaba a avut vanzari record de 74 miliarde USD, duble fata de anul trecut si de 7 ori mai mari decat Amazon la Prime Day in octombrie.

• In acest an, perioada promotionala a durat 11 zile. Daca adunam vanzarile JD.com cu ocazia aceluiasi eveniment, veniturile rezultate au fost de 115 miliarde USD.
  • Au fost mobilizati 3 milioane de angajati, 4,000 de avioane si cargo-uri maritime si au fost afisate 350,000 de branduri locale si internationale.
  • Prin comparatie, la Prime Day 2020 (13 - 14 octombrie), potrivit unor estimari, Amazon a avut vanzari de 10.4 miliarde USD (+45% fata de anul trecut).

In trimestrul 3, Alibaba a inregistrat venituri totale si un profit net peste asteptarile analistilor si, de asemeena, un ritm important de crestere a diviziei "cloud".

• Venituri totale: 155.05 miliarde RMB (22.83 miliarde USD), mai mari cu 30% fata de aceeasi perioada din 2019. Alibaba a obtinut din "e-commerce" 130.92 miliarde RMB (19.28 miliarde USD), cu 29% mai mult decat in perioada comparabila din 2019.
  • Numarul anual de clienti activi a ajuns la 757 milioane, cu 15 milioane mai multi decat in trimestrul precedent.
  • Venituri din "cloud": 14.89 miliarde RMB (2.19 miliarde USD), mai mari cu 60% fata de aceeasi perioada din 2019, ritmul de crestere fiind superior celui inregistrat in prezent la liderii globali Amazon Web Services (+29%) si Microsoft Azure (+48%).
  • Aproximativ 60% din cele mai mari companii chineze listate sunt clienti Alibaba Cloud, cheltuielile medii ale acestor companii cu serviciile “cloud” furnizate de Alibaba crescand cu 45% fata de aceeasi perioada din 2019.
  • Profit net: 26.52 miliarde RMB (3.90 miliarde USD), mai mic cu 63% fata de aceeasi perioada din 2019. Si totusi, cifra a fost influentata negativ de un castig unic de 69.2 miliarde RMB pe care Alibaba l-a inregistrat in trimestrul 3 din 2019 pe seama detinerii de 33% in Ant Group.
  • "Free cash flow": 40.54 miliarde RMB (5.97 miliarde USD), mai mare cu 33% fata de aceeasi perioada din 2019.

Sursa: