Alegerile din SUA: Joe Biden vs Donald Trump

Data: 29/10/2020

Pe 3 noiembrie, electoratul american poate decide presedintele SUA pentru urmatorii 4 ani: Joe Biden sau Donald Trump.

Colegii nostri de la Analiza au realizat deja un raportdetaliat despre momentul electoral care va avea loc saptamana viitoare. In cele ce urmeaza iti propunem un rezumat al declaratiilor si promisiunilor facute de cei doi candidati in legatura cu sectoare cheie ale bursei americane si segmente critice ale economiei SUA:

• Taxare: Joe Biden vrea sa introduca o taxare mai ridicata afectand castigurile de capital, profiturile corporatiilor si salariile care depasesc un prag anual de 400,000 USD, eliminand partial stimulentele fiscale acordate de administratia curenta. In schimb, Donald Trump ar fi de acord cu o noua reducere generalizata a taxarii.
  • Tehnologie: Joe Biden vrea reglementari antitrust stricte si reguli care sa garanteze protectia datelor personale in mediul online. Donald Trump sustine masuri aproape similare, dar cu intentia de a slabi puterea marilor companii de tehnologie si platforme de internet din SUA./li>
  • Energie: Joe Biden pune accent pe energia verde ca parte a unui program economic stimulativ in valoare de 2 trilioane USD. SUA ar redeveni membru al Acordului de la Paris si ar elimina emisiile de carbon pana in 2050. In schimb, Donald Trump sustine sectorul producatorilor de combustibil fosil, inclusiv in aria "shale".
  • China: Ambii candidati sustin reducerea dependentei SUA de China. Atat Joe Biden, cat si Donald Trump incurajeaza o postura tot mai competitiva a Americii in arii precum 5G si inteligenta artificiala. Spre deosebire de Donald Trump, totusi, Joe Biden ar da o sansa mai mare diplomatiei.
  • Sanatate: Joe Biden vrea sa extinda rolul autoritatilor federale in sistemul de sanatate, in timp ce Donald Trump vrea sa il reduca. Ambii candidati, totusi, sunt de acord ca preturile medicamentelor si costurile asociate sanatatii ar trebui sa scada.
  • Relatii comerciale: Joe Biden este adeptul deschiderii si al solutiilor colaborative in comertul mondial, dar asta dupa renegocierea acordurilor din care SUA fac parte. Donald Trump sustine o politica izolationista, restrictionand accesul companiilor straine in SUA prin cresterea tarifelor de import.
  • Piata muncii: Ambii candidati promit sa creeze milioane de locuri de munca in SUA, dar mijloacele ar diferi. Donald Trump insista asupra eliminarii reglementarilor si incurajeaza ideea unei reduceri a taxarii. In schimb, Joe Biden sustine cresterea cheltuielilor guvernamentale, inclusiv in infrastructura, si ideea unui suport fiscal substantial.
  • Banci si sectorul financiar: Joe Biden sustine reintroducerea unor reglementari stricte, favorizand clientii in relatiile acestora cu bancile. In schimb, Donald Trump incurajeaza existenta unui mediu relaxat de operare.
  • Rezerva Federala: Joe Biden crede ca banca centrala ar trebui sa joace un rol activ in reducerea inegalitatii sociale din SUA. Donald Trump ar vrea sa dobanzile din SUA sa devina negative si, astfel, competitive cu cele din zona euro sau Japonia.