Whoa, Netflix!

Data: 02/02/2021

Avans de 18% la NASDAQ pe 20 ianuarie imediat dupa publicarea rezultatelor financiare. Cea mai mare apreciere din ultimii 4 ani si un nou maxim record.

• In 2020, Netflix a adaugat 37 milioane de abonati platitori (din care 8.5 milioane in ultimul trimestru). A ajuns la peste 200 milioane in prezent, de doua ori mai multi decat in 2017.
  • Cei mai multi dintre abonatii noi au venit din afara SUA. Adica 83%. Pentru abonatii din SUA, costul celei mai populare subscriptii a crescut in octombrie cu 1 USD, la 13.99 USD.
  • 100 milioane de familii au vazut pana acum “The Crown”. Si 62 milioane s-au uitat la “The Queen's Gambit” in primele 28 de zile de la premiera seriei.

Netflix are “cash” de peste 8 miliarde USD si spune ca nu va mai recurge la imprumuturi. Asta dupa ce compania a atras 15 miliarde USD in mai putin de o decada pentru a-si finanta productia de continut.

• Mai mult, Netflix crede ca va inregistra "cash flow" pozitiv la finalul acestui an si ia in considerare un program de rascumparare a propriilor actiuni din piata ("buybacks").
  • In ultimul trimestru din 2020, veniturile au crescut cu 22% fata de perioada similara din 2019 (la 6.6 miliarde USD), dar profitul net a scazut usor la 542 milioane USD.

Disney va publica rezultatele financiare pentru ultimul trimestru din 2020 pe 11 februarie. Ce stim pana acum:

• Compania are deja 87 milioane de abonati platitori pentru propriul serviciu de "streaming" Disney+ lansat in noiembrie 2019. Estimeaza ca va ajunge la 260 de milioane pana in 2024.
  • Si costul abonamentului Disney+ a crescut recent. La 7.99 USD in SUA si 8.99 EUR in Europa.

Daca Netflix se gandeste sa distribuie in premiera capital actionarilor, la Disney presiunile sunt pentru suspendarea dividendului (adica 3 miliarde USD anual). Ironic cum se schimba lucrurile pe Wall Street, nu?

Si cand te gandesti ca, in urma cu 20 de ani, Netflix era cat pe-aci sa se vanda catre Blockbuster pentru numai 50 milioane USD (am scris corect: milioane, nu miliarde). Anul trecut, Blockbuster mai avea un singur magazin deschis in SUA: in Bend, Oregon.