Wall Street: consecventa plateste dividende

03/12/2020

Pe bursa americana de actiuni sunt listate o serie de companii uriase si foarte lichide care au reusit sa plateasca dividende tot mai mari pentru 20, 30 sau chiar 50 de ani.

• Li se spune Aristocratii Dividendelor. Sunt cele mai valoroase si intens tranzactionate companii listate pe Wall Street care au platit actionarilor dividende tot mai mari pentru cel putin 25 de ani consecutiv. Unele dintre ele, de fapt, pentru mai bine de 50 de ani consecutiv.
  • Sunt in general companii care genereaza in mod consecvent profituri si "cash flow" substantiale.
  • Sunt foarte selective cu proiectele de crestere in care sunt implicate si cu deciziile de alocare a capitalului intrucat o parte a "cash flow"-urilor generate este destinata platii dividendelor.
  • Sunt companii care dezvolta relatii solide, durabile si prietenoase cu actionarii, acestia beneficiind nu doar pe seama dividendelor platite, ci si a rascumpararii de catre companie a propriilor actiuni ("buybacks").

Din 2014 pana acum, ca si grup, aceste companii si-au triplat dividendele, valoarea acestora crescand de 5 ori mai mult decat cea a mediei pentru indicele S&P 500.

• 3M: fondata in 1902 si listata la NYSE, a majorat valoarea dividendului in ultimii 61 de ani consecutiv. Randamentul curent al dividendului este de 3.3%.
  • Abbott Laboratories: una dintre cele mai mari companii farmaceutice din SUA, listata la NYSE, a majorat valoarea dividendului in ultimii 47 de ani consecutiv. Randamentul curent al dividendului este de 1.3%.
  • AbbVie: desprinsa in 2012 din Abbott Laboratories si listata la NYSE, imprumuta istoricul acesteia de 47 de ani de majorare a dividendului in mod consecutiv. Randamentul curent al dividendului este de 5%.
  • Archer-Daniels-Midland: fondata in 1898 si unul dintre gigantii agriculturii americane, listata la NYSE, a majorat valoarea dividendului in ultimii 45 de ani consecutiv. Randamentul curent al dividendului este de 2.8%.
  • AT&T: cea mai mare companie de telecomunicatii din lume dupa veniturile generate si listata la NYSE, a majorat valoarea dividendului in ultimii 35 de ani consecutiv. Randamentul curent al dividendului este de 7.1%.
  • Caterpillar: fondata in 1925, unul dintre cele mai importante nume in sectorul industrial din SUA si listata la NYSE. A majorat valoarea dividendului in ultimii 26 de ani consecutiv. Randamentul curent al dividendului este de 2.3%.
  • Coca-Cola: fondata in 1886 si listata la NYSE, una dintre companiile preferate dintotdeauna de catre Warren Buffett. A majorat valoarea dividendului in ultimii 58 de ani consecutiv. Randamentul curent al dividendului este de 3%.
  • Colgate-Palmolive: fondata in 1806, la doar 30 de ani de la formarea Statelor Unite, listata la NYSE. A majorat valoarea dividendului in ultimii 57 de ani consecutiv. Randamentul curent al dividendului este de 2%.
  • Johnson & Johnson: fondata in 1885 si listata la NYSE. A majorat valoarea dividendului in ultimii 57 de ani consecutiv. Randamentul curent al dividendului este de 2.8%.
  • Lowe's Companies: una dintre cele mai importante companii americane de bricolaj, mobila si amenajari interioare, listata la NYSE. A majorat valoarea dividendului in ultimii 58 de ani consecutiv. Randamentul curent al dividendului este de 1.5%.
  • McDonald's: listata la NYSE, a majorat valoarea dividendului in ultimii 43 de ani consecutiv. Randamentul curent al dividendului este de 2.3%.
  • PepsiCo: fondata in 1898 si listata la NASDAQ. A majorat valoarea dividendului in ultimii 47 de ani consecutiv. Randamentul curent al dividendului este de 2.8%.
  • Procter & Gamble: fondata in 1837 si listata la NYSE. A majorat valoarea dividendului in ultimii 63 de ani consecutiv. Randamentul curent al dividendului este de 2.2%.
  • Walgreens Boots Alliance: fondata in 1901, unul dintre cele mai importante nume in sectorul farmaceutic din SUA si listata la NYSE. In 2018, a inlocuit General Electric in structura indicelui Dow Jones Industrial Average. A majorat valoarea dividendului in ultimii 44 de ani consecutiv. Randamentul curent al dividendului este de 4.8%.
  • Walmart: una dintre cele mai mari 20 de companii din lume, reusind sa genereze venituri de peste 500 miliarde USD anul trecut. Listata la NYSE, a majorat valoarea dividendului in ultimii 47 de ani consecutiv. Randamentul curent al dividendului este de 1.4%.