Totul despre agribusiness la bursa

Data: 20/04/2021

Am ajuns pe Luna in urma cu mai bine de 50 de ani. Ne pregatim sa punem piciorul pe Marte. Cum ramane totusi cu agricultura, aici pe Pamant?

  • Vom fi peste 9 miliarde de oameni pana in 2050. Dupa unele calcule, asta inseamna ca productia de alimente ar trebui sa creasca cu cel putin 70%.
  • Intre timp, vom avea o problema cu schimbarile climatice. Vulnerabile vor fi in special micile ferme, iar acestea inseamna aproape 90% dintr-un numar total de 570 milioane.
  • In plus, vom ramane si fara apa. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, jumatate din populatia globului se va confrunta cu un deficit cronic de apa peste mai putin de...4 ani.
  • Iar deocamdata, agricultura este parte a problemei, nu a solutiei. Este responsabila pentru 12% din volumul total al emisiilor de carbon si 70% din consumul de apa proaspata.
  • Preturile alimentelor, nici ele nu arata prea bine. Au crescut in ultimele 10 luni consecutiv si sunt acum la cele mai mari valori dupa iunie 2014.
    Tehnologia ne poate ajuta. In retail avem Amazon. In sectorul auto, Tesla. Uber si Lyft in transporturi si Netflix in media. De ce nu am avea companii similare in agricultura?
  • Un oarecare progres am facut deja. Comparativ cu 1960, planeta produce cu 150% mai multe alimente folosind o suprafata de teren cu numai 13% mai mare.
  • Iar utilizarea dronelor in agricultura e pe cale sa devina o industrie de peste 5 miliarde USD pana in 2025, crescand intr-un ritm anual de 31%.
    Si totusi, putem si trebuie sa facem mai mult. Iar asta inseamna ca oportunitatile de investitii abunda in acest sector.
  • La fel finantarile la bursa. Care, in 2020, au depasit 31 miliarde USD, de aproape 8 ori mai mari decat in anul precedent.
  • Inclusiv startup-uri care-si propun sa disloce ordinea traditionala a lucrurilor in agricultura. Iar printre investitori sunt chiar Google, Jeff Bezos, gigantul nipon de tehnologie SoftBank sau Temasek (fondul suveran din Singapore).
  • Avem pana si o platforma de tip Google pentru fermieri. Se numeste Farmers Business Network (FBN). Lansata in 2014 si incluzand in prezent peste 20.000 de ferme din SUA, FBN functioneaza acum ca un mediu de marketing online, ecommerce si o retea sociala deopotriva.
    La nivel global, agribusiness-ul este o industrie de 3.5 trilioane USD. Iar America de Nord joaca un rol vital.
  • In SUA s-au nascut giganti precum Archer-Daniels-Midland, Scotts Miracle-Gro, Corteva Agriscience, Tyson Foods, Bunge, Zoetis, FMC, Mosaic si Deere & Co. Iar in Canada avem Nutrien.
  • In Europa avem Bayer si BASF.
  • Chiar si la companiile care continua sa domine acest sector, traditia face loc inovatiei. De exemplu, Deere & Co este cunoscuta pentru productia de echipament greu utilizat in agricultura. In acelasi timp, insa, compania experimenteaza tehnologii informatice care asigura optimizarea parametrilor solului...adica "precision farming".
  • Cine concureaza Deere & Co in productia de echipament destinat agriculturii? AGCO, unul dintre cei mai mari producatori de camioane din SUA, cu incasari de 2.7 miliarde USD in ultimul trimestru din 2020. Si CNH Industrial, un producator britanic important de excavatoare si material rulant cu venituri de 8.5 miliarde USD in ultimul trimestru din 2020.
  • Daca adaugam tehnologii mobile, inteligenta artificiala, supraveghere prin sateliti si capacitatea de a procesa rapid volume uriase de date...atunci intram pe teritoriul Bayer, Corteva Agriscience si Nutrien.
  • Bayer domina si aria culturilor organice. Alaturi de FMC si Corteva Agriscience.
  • Alimentatie vegana = viitorul? Atunci este Beyond Meat, desigur. In 2020, compania burgerilor vegani a obtinut incasari de peste 406 milioane USD (+37% fata de anul precedent). Listata la NYSE in mai 2018 la 25 USD, se tranzactioneaza acum la peste 130 USD si o valoare de piata aproape 9 miliarde USD.
  • Pentru a face un burger vegan, trebuie sa cumperi ingredientele vegetale. De la Archer-Daniels-Midland, Bunge sau Tyson Foods, care si-au creat deja divizii adaptate noilor preferinte de consum (cercetare/dezvoltare + distributie).
  • Fructe si legume bio? Adica marje de profit mai mari. Fa cunostinta atunci cu Hain Celestial Group si United Natural Foods, ambele companii fiind listate la NASDAQ.
  • Mai mult, o serie de companii de biotehnologie incep sa dezvolte aplicatii specializate pentru agricultura. Listata la NASDAQ, Precision BioSciences este un asemenea exemplu.
  • Pana la burgeri vegani, cresterea pasarilor de curte ramane unul dintre cele mai productive business-uri din lume. Din care Tyson Foods incaseaza trimestrial peste 10 miliarde USD.
  • Fertilizantii continua sa fie critici in agricultura. Nutrien, CF Industries Holdings si Scotts Miracle-Gro sunt lideri de piata in aceasta arie.
  • Am vorbit mai devreme despre iminenta unui deficit cronic de apa. Xylem si Consolidated Water sunt doua companii importante listate la NYSE, respectiv NASDAQ, specializate in tratamentul si desalinizarea apei.

La Bursa de Valori Bucuresti isi fac debutul in sfarsit solutii integrate de agricultura. Si o viziune noua in agribusiness, orientata catre inovatie tehnologica si receptiva la oportunitatile de finantare existente pe piata noastra de capital.

    Agroland Business System detine cel mai mare lant de magazine din Romania specializate pe segmentele de gradinarit, pet care si hobby farming. Si-a listat actiunile cu simbolul AG pe 1 martie pe piata AeRO. Record de tranzactionare la debut: aproape 14 milioane lei. Capitalizare bursiera la debut: 250 milioane lei.
  • Listarea actiunilor AG a venit la cateva luni dupa ce Agroland Business System a atras 7.5 milioane lei printr-un plasament privat de obligatiuni. Avand simbolul AGR25, acestea sunt listate la randul lor pe sistemul multilateral de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti.
  • Atat plasamentul privat de actiuni AG, cat si cel de obligatiuni AGR25 au fost intermediate de TradeVille (care a realizat si listarile).
    Agroland Agribusiness, care si-a inceput activitatea in 2016 ca o divizie a companiei-mama Agroland Business System, a derulat saptamana trecuta un plasament privat de actiuni intermediat de TradeVille. Actiunile cu simbolul AAB urmeaza sa fie listate pe piata AeRO.
  • Compania este specializata prioritar in comercializarea de input-uri pentru agricultura conventionala si organica (inclusiv fertilizanti, produse pentru protectia plantelor si seminte), dar se ocupa si cu tranzactionarea cerealelor.
  • O alta directie a companiei priveste inovatia tehnologica in agricultura si in ariile conexe. Lansat in septembrie 2020, AgTech TM este primul program complet de incubare din Romania care stimuleaza si sustine inovatia in agricultura.

Mai multe detalii despre cele doua companii poti afla din materialul care le este dedicat special. Informatii despre companiile din sectorul de agricultura listate la Bursa de Valori Bucuresti gasesti in acest briefing realizat recent de colegii nostri de la Analiza.

Surse:
https://www.globenewswire.com/news-release/2020/06/09/2045533/0/en/Agriculture-Drone-Market-Worth-5-19-Billion-by-2025-Growing-at-a-CAGR-of-31-1-from-2019-Global-Market-Opportunity-Analysis-and-Industry-Forecasts-by-Meticulous-Research.html
https://www.greenbiz.com/article/global-agriculture-will-be-drastically-altered-climate-change
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-03-31/global-water-crisis-creates-a-new-esg-market-green-insight
https://www.cnbc.com/2021/01/28/op-ed-biden-administration-sregenerative-agriculture-can-help-advance-new-climate-action.html
http://www.fao.org/worldfoodsituation/foodpricesindex/en/
https://www.globenewswire.com/news-release/2020/06/09/2045533/0/en/Agriculture-Drone-Market-Worth-5-19-Billion-by-2025-Growing-at-a-CAGR-of-31-1-from-2019-Global-Market-Opportunity-Analysis-and-Industry-Forecasts-by-Meticulous-Research.html
https://www.ft.com/content/32861711-2de6-47af-965e-a5cc807eb24a
https://www.ft.com/content/ee6fb294-edc3-11e8-8180-9cf212677a57

Buna ziua, sunt TreVi. Spuneti-mi, va rog, cu ce informatii va pot fi de folos.