Royal Dutch...Green?!

Data: 04/05/2021

De fapt, Shell. Este primul gigant petrolier care le cere actionarilor sa voteze un plan strategic de tranzitie catre energie verde.

  • Votul este programat pentru 18 mai (cu aproape un an mai devreme decat la gigantul petrolier norvegian Equinor). Daca noua strategie primeste girul actionarilor, progresele vor fi urmarite constant.
  • In februarie, Shell a sugerat cateva directii de actiune. Printre altele, compania vrea sa-si reduca productia de petrol cu 1% pana la 2% anual (inclusiv prin vanzarea unor active), in paralel cu cresterea investitiilor in surse nepoluante de energie.
    Schimbarea este istorica. Inca de la formarea Royal Dutch Petroleum Company in 1890, prioritatea companiei a fost cresterea permanenta a productiei de combustibili fosili.
  • Chiar daca se asteapta ca cererea globala pentru petrol sa fi atins deja un varf, Shell crede ca cea mai mare parte din rezervele proprii de petrol si gaz natural vor fi totusi produse pana in 2050.
  • Iar trecutul continua sa urmareasca Shell. Alaturi de Exxon Mobil si BP, compania este actionata in instanta de catre autoritatile din New York pentru reprezentari false ale nocivitatii combustibililor fosili pe care-i comercializeaza.
    Tot in februarie, Shell a anuntat ca vrea sa-si dubleze vanzarile de energie electrica (pana la 560 TWh pana in 2030) si sa dezvolte cateva mii de statii de incarcare pentru autovehicule electrice. Compania va mobiliza in acest sens aproape 25% din bugetul total de cheltuieli (vs doar 11% anterior).
  • Apropo: in iulie 2019, CEO-ul Ben van Beurden anticipa ca Shell ar putea deveni cel mai mare vanzator de energie electrica din lume pana in 2030. Fara ca neaparat sa si produca aceasta cantitate enorma de energie.
  • Gazul natural nu mai are loc in noul mix de energie verde. Shell regreta, probabil, ca a platit 54 miliarde USD pentru BG Group in urma cu doar 5 ani.
    Masurile anuntate replica strategii similare ale unor rivali precum BP si Total. Ideea este aceeasi: reducerea dependentei de combustibili folosi si extinderea operatiunilor in energie regenerabila (in particular eoliana si solara).
  • Shell este interesata si de hidrogen. Chiar zilele trecute, compania a anuntat o colaborare in aceasta arie cu ArcelorMittal (cel mai mare producator de otel din lume), Vattenfall (o companie suedeza de utilitati), gigantul industrial nipon Mitsubishi Heavy Industries si Airbus.
  • O alta colaborare in care se implica Shell priveste transportul de hidrogen produs in Marea Nordului (cu ajutorul energiei eoliene) catre Germania. La acest proiect denumit AquaDuctus va participa si RWE (compania germana de utilitati).
  • In acelasi timp, Shell va testa in Singapore eficienta hidrogenului ca si combustibil pentru transporturi maritime.
    Si cum captarea emisiilor de carbon devine o activitate tot mai lucrativa pentru gigantii petrolieri, Shell vrea o parte importanta si din acest business.
  • In martie, Shell a anuntat impreuna cu Total si Equinor un proiect comun de a capta si stoca emisii de carbon in formatiuni de roca pe coasta Norvegiei.
  • Denumit Northern Lights, proiectul a primit culoarea verde din partea autoritatilor si va incepe in 2024. In premiera, companii care nu au nicio legatura cu productia de petrol vor plati pentru captarea si stocarea propriilor emisii de carbon.
  • Shell spune ca alte 10 companii ar fi interesate sa participe la proiect. Inclusiv ArcelorMittal si...Microsoft.
  • O initiativa similara va viza Marea Britanie. Aici, Shell va fi ajutata de cel mai mare producator britanic independent de petrol si gaze naturale Harbour Energy. Impreuna, cele doua companii vor stoca anual cel putin 5 milioane de tone de dioxid de carbon pana in 2030, adica jumatate din obiectivul guvernamental in privinta reducerii emisiilor de carbon.
    Alaturi de hidrogen si captarea/stocarea emisiilor de carbon, tranzitia sectorului auto catre forme nepoluante de propulsie va juca un rol critic pentru noua strategie Shell.
  • Compania administreaza deja 60,000 de statii de incarcare la nivel global. Numarul acestora urmeaza sa creasca la 500,000 pana in 2025 si 2.5 milioane pana in 2030.
  • Iar lista colaborarilor in aceasta arie nu este deloc modesta. In Singapore, Shell lucreaza impreuna cu Energy Market Authority (EMA). In Olanda, compania are un proiect impreuna cu producatorul local de retea Alfen. Iar in Marea Britanie, Shell va achizitiona cea mai extinsa retea de statii de incarcare (adica peste 2,700 de puncte operationale in acest moment).

Surse:
https://www.wsj.com/articles/shell-to-let-shareholders-vote-on-shift-to-cleaner-energy-11618491951
https://www.worldoil.com/news/2021/4/19/equinor-to-share-energy-transition-plan-with-shareholders-in-2022
https://www.wsj.com/articles/shell-hits-its-own-peak-oil-plans-to-reduce-output-11613042962
https://royaldutchshellplc.com/2021/04/27/shell-bracing-for-a-worst-case-scenario-demand-to-never-fully-recover/
https://www.reuters.com/business/sustainable-business/shell-plays-down-risk-stranded-oil-gas-reserves-2021-04-15/
https://www.reuters.com/business/energy/new-york-city-sues-exxon-bp-shell-state-court-over-climate-change-2021-04-22/
https://www.wsj.com/articles/oil-giant-shells-pivot-to-electricity-could-bring-investors-less-sizzle-11563015600
https://www.wsj.com/articles/as-the-shift-to-green-energy-speeds-up-shells-big-natural-gas-bet-is-at-risk-11616837402
https://www.reuters.com/world/china/exclusive-arcelormittal-vattenfall-form-hydrogen-consortium-with-shell-airbus-2021-04-26/
https://www.reuters.com/business/sustainable-business/shell-trial-use-hydrogen-fuel-cells-ships-singapore-2021-04-21/
https://www.rechargenews.com/energy-transition/shell-and-rwe-advance-plans-for-first-hydrogen-pipeline-from-north-sea-offshore-wind/2-1-1001077

Buna ziua, sunt TreVi. Spuneti-mi, va rog, cu ce informatii va pot fi de folos.