Segmentul Cloud al Microsoft, creștere accelerată pe fondul crizei provocate de coronavirus

Data: 07/04/2020

În contextul crizei generate de coronavirus, cererea pentru serviciile cloud oferite de Microsoft a crescut cu 775% în săptămâna 23-27 martie, în țările afectate, arată o analiză Tradeville. De altfel, serviciile Cloud par să reprezinte o direcţie strategică pentru gigantul din tehnologie, acestea înregistrând încă de anul trecut creşteri semnificative (27% în T4 2019).

Tot pe fondul crizei provocate de coronavirus, Tradeville notează că o creștere puternică s-a resimțit și în cazul aplicației Teams, prin care Microsoft își propune să creeze un spațiu de lucru virtual pentru companii. În martie 2020, numărul de utilizatori pe platforma Teams a fost de 44 milioane, în creștere cu 120% față de noiembrie 2019. Doar în a treia săptămână din martie, Teams a adăugat 12 milioane de utilizatori zilnici, pe fondul epidemiei actuale.

Analiștii Tradeville arată că Microsoft a devenit al doilea jucător la nivel mondial pe piața serviciilor de infrastructură cloud, cu o cotă de piață de 16,9% pe întreg anul 2019, în creștere cu 63,9% față de 2018. Principalul competitor al celor de la Microsoft și lider de piață este Amazon, cu o cotă de 32,3%, în timp ce Alibaba se situează pe locul 4, cu o cotă de 4,9%, fiind liderul pieței din China. Piața serviciilor de infrastructură cloud a ajuns la 107 mld. USD în 2019 și este așteptată să crească la 141 mld. USD în 2020 și să depășească 284 mld. USD în 2024, relevă analiza Tradeville.

În ultimii ani, Microsoft și-a schimbat direcția strategică și s-a axat mai mult pe serviciile oferite. Ca atare, în anul fiscal 2019, serviciile (59,8 mil. USD) au avut un aport la venituri aproape egal cu cel al produselor companiei (66,08 mil. USD), notează Tradeville. În trimestrul 4 din 2019, cifra de afaceri a Microsoft a crescut cu 4,4 mld. USD (13,7%) în T4 2019, ajungând la 3,9 mld. USD, în timp ce venitul operațional a crescut cu 3,6 mld. USD (35%) în aceeași perioadă. Deși compania a înregistrat creșteri pe fiecare segment de business, cel mai notabil avans a fost cel al segmentului Cloud, acesta generând companiei venituri de 11,9 mld. USD în trimestrul 4 din 2019, cu 27% mai mari comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Compania Microsoft este listată pe bursa americană, unde a atins recent o valoare de piață de peste 1 trilion USD. Acțiunile sale pot fi tranzacționate online prin intermediul Tradeville, oricând și de pe orice device, iar conturile pot fi deschise 100% on-line, fără a fi necesară deplasarea fizică a clienților.