Indicele DAX va avea 40 de companii

03/12/2020

S-a intamplat martea trecuta, pe 24 noiembrie, pentru prima data in istorie. Fata de minimele atinse in martie, indicele Dow Jones Industrial Average a reusit sa se aprecieze cu 62%.

• In noiembrie, indicele a castigat 13%, cea mai buna performanta lunara dupa 1987.
  • Avans de 5% fata de inceputul anului (comparativ cu +12% pentru indicele S&P 500 si +34% pentru indicele Nasdaq Composite) si de 6% in ultimele 12 luni.
  • Din ianuarie 2017, atunci cand indicele a depasit pentru prima data 20,000 puncte, Apple a avansat cu 277%, Microsoft cu 232%, iar Salesforce.com cu 231%.
  • In aceeasi perioada de timp, Visa a avansat cu 153%, American Express cu 55%, JPMorgan Chase cu 41%. In schimb, Goldman Sachs a pierdut 1%, iar Chevron este mai jos cu 19%.

Indicele Dow Jones Industrial Average urmareste evolutia unui numar de 30 de companii americane cu capitalizare mare. Spre deosebire de alti indici bursieri importanti precum S&P 500, indicele Dow Jones Industrial Average este calculat in functie de preturile la care se tranzactioneaza companiile din structura sa. Include toate sectoarele importante de activitate, cu exceptia sectorului de utilitati si a celui imobiliar.

• Continea doar 12 companii in 1896. A fost extins la 20 de companii in 1916 si apoi la 30 de companii in 1928.
  • Niciuna dintre companiile incluse initial nu se mai regaseste acum in structura indicelui. General Electric a fost ultima companie din structura initiala creata in 1896, dar aceasta a fost inlocuita de Walgreens Boots Alliance. Cea mai longeviva prezenta a avut-o Exxon Mobil, care s-a alaturat indicelui in 1928 sub forma Standard Oil of New Jersey, dar compania a fost eliminata in luna august a acestui an.
  • Coca-Cola, Procter & Gamble si International Business Machines au fost adaugate in 1932.

Fata de inceputul acestui an, indicele S&P 500 a castigat 12%.

• Ar putea fi pentru prima data in istorie cand indicele S&P 500 pierde 30% sau mai mult pe parcursul unui an calendaristic, dar reuseste sa-l incheie la cotatii mai mari fata de cele cu care l-a inceput.
  • In 2020, randamentele dividendelor oferite de bursa de actiuni din SUA sunt din nou superioare dobanzilor platite de obligatiunile guvernamentale americane. Randamentul mediu al dividendului pentru indicele S&P 500 este de 1.63%, comparativ cu o dobanda de 0.83% pentru obligatiunile guvernamentale americane cu scadenta la 10 ani.