Gigantii petrolieri: Dr Jekyll sau Mr Hyde?

Data: 04/05/2021

2021 pare anul revanselor in sectorul auto. Volkswagen, Daimler si BMW au devenit brusc vedetele bursei de actiuni din Frankfurt. Asta pentru ca lumea a inteles (in sfarsit) ca nu doar Tesla poate sa produca autovehicule electrice.

• Ce-i drept, Volkswagen s-a miscat teribil de greu la inceputul noii ere electrice. Dar compania din Wolfsburg pune la bataie 73 miliarde euro pentru digitalizare si inovatie, adica de aproape trei ori mai multi bani decat veniturile totale obtinute de Tesla in 2020.

De ce ar fi altfel in sectorul global de energie?

Aici, tranzitia este cel putin la fel de dificila precum cea pe care o vedem in sectorul auto. Dar gigantii traditionali din energie pot avea un rol important. Poate chiar esential.
  • Startup-urile si micile companii nisate disloca deja ordinea fireasca a lucrurilor peste tot in energie. Si totusi, nume precum Royal Dutch Shell, BP, Total, Exxon Mobil si Chevron au cateva avantaje cheie la randul lor: stiu sa faca "lobby" la toate nivelurile politice, au expertiza in dezvoltarea unor proiecte importante de productie si distributie, detin resurse financiare uriase.
    In plus, gigantii petrolieri incep sa se implice in arii de energie verde care nu sunt tocmai la indemana startup-urilor. Captarea si stocarea unor cantitati imense de dioxid de carbon, de exemplu.
  • In Norvegia, Shell va face acest lucru impreuna cu Total si Equinor. In Marea Britanie, Shell va colabora cu Harbour Energy, intentionand sa stocheze anual cel putin 5 milioane de tone de dioxid de carbon pana in 2030, adica jumatate din obiectivul guvernamentale in privinta reducerii emisiilor de carbon.
    Asadar, dupa 100 si ceva de ani de scos combustibili fosili din pamant, Shell vrea sa faca totul in revers.
  • Si nu doar Shell. Exxon propune un proiect urias in valoare de 100 miliarde USD prin care emisiile de carbon sa fie captate de-a lungul coastei Texasului. Guvernul american este invitat sa participe financiar (desigur!), dar prin aceasta initiativa 50 milioane de tone de dioxid de carbon ar putea fi ingropate sub Golful Mexic pana in 2030. Iar cifra asta ar putea fi dublata pana in 2040.
  • De fapt, Exxon va forma o divizie specializata pe captarea si stocarea emisiilor de carbon. In care va investi 3 miliarde USD pana in 2025, adica pana la 4% din bugetul anual de cheltuieli.
  • Cat de lucrativ este business-ul asta? Ei bine, Exxon spune ca ar putea valora 2 trilioane USD pana in 2040. Nu intamplator Chevron si BP se implica la randul lor.
    Sa nu fim naivi. Pentru gigantii petrolieri, energia verde este in primul rand o sursa...si mai mare de profituri. Una la care nici nu indrazneau sa viseze in urma cu doar cativa ani.
  • Asta pentru ca nu doar preferintele consumatorilor (inclusiv Apple, Amazon sau Alphabet) se schimba dramatic, ci si cele ale investitorilor. In 2020, investitiile filtrate via factorii ESG (de mediu, sociali si de guvernanta) au atras aproximativ 350 miliarde USD. Adica de doua ori mai multi bani decat toate celelalte investitii. Si pare doar inceputul.
  • Nemaivorbind ca cei mai mari investitori institutionali fac presiuni tot mai mari in directia tranzitiei catre energie verde. In ianuarie, BlackRock, cel mai mare administrator de fonduri din lume, a amenintat ca va obliga companiile in care investeste sa atinga obiectivul emisiilor nete zero de carbon pana in 2050.
  • Cine este cel mai mare investitor in Exxon? BlackRock, alaturi de Vanguard.
    Si, pe urma, exemplele de succes sunt pur si simplu irezistibile.
  • In SUA, NextEra Energy pare ca a sosit de nicaieri promovand sursele regenerabile de energie. Dar in toamna anului trecut, a devansat Exxon devenind cel mai valoros producator american de energie. Chiar inainte de instalarea lui Joe Biden la Casa Alba.
    Iar reinventarile sunt chiar mai spectaculoase (si profitabile) in Europa.
  • Enel (Italia) si Iberdrola (Spania) sunt acum cei mai mari producatori de energie regenerabila din lume. Ambele companii seamana ca model de business cu NextEra Energy, diferenta fiind ca Enel si Iberdrola au expunere internationala, nu doar locala.
  • Cele doua companii imprumuta caracteristici ale gigantilor petrolieri, fiind integrate pe verticala: obtin autorizatii guvernamentale pentru locatiile de exploatare a energiei eoliene si a celei solare, dezvolta proiectele in cauza si apoi administreaza capacitatile de productie si retelele de distributie.
  • Enel este cea mai importanta companie de utilitati din Europa, operand totodata in SUA si America Latina. Intentioneaza sa-si tripleze capacitatea de producere a energiei regenerabile la 120 GW pana in 2030 cu ajutorul unor investitii totale de 160 miliarde EUR.
  • Iberdrola va cheltui 75 miliarde EUR pentru a-si dubla capacitatea de a produce energie verde la 60 GW pana in 2025. Compania are operatiuni in Europa si SUA. Devine unul dintre cei mai mari jucatori pe piata energiei din SUA dupa ce a achizitionat recent PNM Resources, distribuitor de energie in New Mexico si Texas.
  • Neoen (Franta) are operatiuni importante in Europa, Australia si America Latina. Compania alimenteaza cu energie electrica subsidiara Alphabet din Finlanda.
  • Iar RWE (Germania) produce deja peste jumatate din electricitate din surse regenerabile, proportia urmand sa creasca la 70% pana in 2024.
    Iar daca ne apropiem si mai mult de casa...OMV Petrom va anunta in a doua jumatate a acestui an o actualizare a strategiei de dezvoltare pentru a se alinia tranzitiei catre energie verde. Compania evalueaza deja o serie larga de proiecte de energie durabila, inclusiv solare, fotovoltaice si biocombustibili.
  • 82 dintre cele 560 de benzinarii din Romania au fost echipate anul trecut cu panouri fotovoltaice. Acestea pot produce in jur de 30.000 kWh de energie verde anual in fiecare statie, adica peste 10% din necesarul de electricitate.
  • Compania isi propune reducerea intensitatii emisiilor de carbon cu 27% pana in 2025 fata de 2010.
  • In 2020, OMV Petrom a crescut capacitatea anuala de amestec cu biocombustibili la rafinaria Petrobrazi, de la 200 kilotone la aproximativ 350 kilotone, in urma unor investitii de 21 milioane EUR. Conform reglementarilor europene, continutul de energie regenerabila din carburantii din transport trebuie sa creasca de la 10% in 2020 la 14% in 2030.
  • OMV Petrom a lansat in Romania primul card OMV Climate Neutral prin care companiile isi pot compensa emisiile de carbon asociate consumului de carburanti. Iar campania "Romania planteaza pentru maine" a continuat cu 550.000 de copaci plantati in 2020.
  • Impreuna cu Romgaz, compania ar putea pune bazele primei ferme de producere a hidrogenului via surse eoliene din Romania, in zona Dobrogea.
  • Totodata, OMV Petrom intentioneaza sa construiasca un parc fotovoltaic cu o capacitate de 111 MW in judetul Dolj. Daca devine operational, va fi cel mai mare din Romania.

Buna ziua, sunt TreVi. Spuneti-mi, va rog, cu ce informatii va pot fi de folos.