Femei si brokerite la bursa

Data: 09/03/2021

Intrebat cum isi explica macar partial succesul urias in investitii, Warren Buffett a raspuns: sansa de a fi concurat cu numai jumatate din populatie.

 • La nivel global, doar 30% din activele financiare (exclusiv imobiliare) sunt detinute de femei. Ceva mai mult in America de Nord si Europa (40%).
 • Mai putin de 25% din numarul conturilor de tranzactionare deschise in SUA la inceputul acestui an apartineau femeilor.
  Exista o intreaga literatura despre motivele pentru care aparent femeile sunt mai putin interesate de investitii (deocamdata). Cel mai des citat dintre ele ar putea fi si cel mai mare avantaj comparativ: aversiunea fata de risc.
 • Potrivit unui sondaj Credit Suisse, aproape jumatate dintre clientii femei au 90% din avere in "cash" si obligatiuni. Adica dublul expunerii recomandate de bancherii elvetieni.
 • In acelasi timp, insa, femeile tind sa-si proiecteze investitiile pe orizonturi mai lungi de timp si sunt adeptele diversificarii. Frecventa cu care tranzactioneaza este mai redusa, ceea ce inseamna costuri mai mici.
  In 1870, Victoria Woodhull a devenit prima brokerita de pe Wall Street, infiintandu-si propria companie de intermediere a tranzactiilor bursiere.
 • Un secol mai tarziu, in 1967, Muriel Siebert a fost prima femeie care a obtinut un loc la New York Stock Exchange (da, au fost vremuri cand nu se tranzactiona online si la fel de simplu ca acum). Compania de investitii fondata de Muriel Siebert exista si acum.
 • Deruland inca jumatate de veac, Abigail Johnson conduce Fidelity Investments, un gigant cu active totale de peste 8 trilioane USD. Iar Mellody Hobson administreaza un alt fond urias de investitii, Ariel Investments, si este in consiliile de administratie ale Starbucks si JPMorgan Chase.
  In prezent, aproape 40 de femei conduc companii din structura indicelui S&P 500. Este cel mai mare numar din istorie. Inclusiv UPS (Carol Tome), Best Buy (Corie Barry), Oracle (Safra Catz) si AMD (Lisa Su).
 • General Motors este cea mai importanta companie listata condusa de o femeie. In 2014, Mary Barra a devenit prima femeie intr-o pozitie executiva de top la un producator cheie din sectorul auto american.
 • Jane Fraser va fi curand prima femeie care va conduce o banca esentiala pentru finantele americane: Citigroup.
 • Am parcurs un drum lung pana aici. In urma cu 20 de ani, numai doua companii din Fortune 500 erau conduse de femei.
 • In Europa, doar 28 dintre cele mai importante 600 de companii listate au femei in pozitiile cheie. Chiar si in sectorul de sanatate, in care femeile inseamna 78% din forta de munca, numai 13% din pozitiile de top management executiv le apartin.
 • Din perspectiva egalitatii intre sexe pe continent, companiile din Norvegia, Franta si Suedia par sa puncteze cel mai bine. Inclusiv Kering, Sodexo, Accor, EasyJet si L'Oreal.

Potrivit unui studiu din 2019 al S&P Global Market Intelligence, companiile listate in care femeile detin functia de CEO sau CFO sunt mai profitabile si au o performanta mai buna la bursa.

  La aceeasi concluzie a ajuns un alt studiu facut tot in 2019 de McKinsey. Plus alte doua statistici realizate de Peterson Institute for International Economics si Quantopian.
 • NASDAQ a propus recent ca toate companiile listate sa aiba cel putin o femeie intr-o pozitie de management executiv. Deocamdata, mai putin de 25% din cele aproximativ 3,200 de companii listate pe NASDAQ indeplinesc aceasta conditie.
 • Apropo, NASDAQ e condusa de o femeie: Adena Friedman.
 • Si NYSE are o femeie in top management, chiar daca nu intr-o postura executiva. Stacey Cunningham este presedintele NYSE din 2018, fiind prima femeie care ocupa aceasta functie in istoria de 228 de ani a bursei americane. Tot in 2018, a fost inclusa in topul BBC al celor mai influente 100 de femei din toata lumea.
 • Postura de vice-presedinte executiv la NYSE este ocupata de o femeie: Betty Liu, care detine simultan o functie de top management la Intercontinental Exchange.
 • Cine colaboreaza cu toate aceste femei de la cel mai inalt nivel al administratiei Biden? Tot o femeie. Janet Yellen este noul sef al Trezoreriei SUA la doar trei ani dupa ce si-a incheiat mandatul de presedinte al Rezervei Federale.
  La doar 31 de ani, Whitney Wolfe Herd tocmai a reusit unul dintre cele mai mari IPO-uri pe bursa americana in 2021. Whitney Herd este si cea mai tanara femeie care listeaza o companie pe Wall Street.
 • Bumble a debutat luna trecuta si s-a apreciat cu 64% in prima zi de tranzactionare la NASDAQ, ajungand la o capitalizare de 13 miliarde USD. Compania detine o aplicatie de "dating" care rivalizeaza cu Tinder, dar este orientata in special catre femei. De fapt, inaintea infiintarii Bumble, Whitney Herd a fost co-fondator al Tinder pentru Match Group.
 • Whitney Herd conteaza acum pe 42 milioane de utilizatori activi lunar, din care 2.4 milioane platesc subscriptii. Bumble include un serviciu tip LinkedIn pentru "networking" profesional (Bumble Bizz) si detine Badoo in Europa.
  Si cum sa nu vorbim despre Cathie Wood? Femeia care a adus cele mai inovatoare tehnologii pe Wall Street.
 • In 2014, Cathie Wood a creat celebra familie ARK Invest de ETF-uri care investesc activ in tehnologii disruptive. Va lansa in curand un ETF specializat pe noul sector al zborurilor spatiale.
 • ARK Invest are acum active totale de peste 50 miliarde USD. A surclasat recent JPMorgan Chase, devenind familia de ETF-uri administrate activ cu cea mai mare capitalizare din lume.
 • Potrivit reglementarilor europene, ETF-urile de la ARK Invest sunt accesibile exclusiv investitorilor profesionali. Si totusi, investitorii de retail pot tranzactiona ETF-uri similare listate pe bursa din Frankfurt specializate pe tehnologii disruptive, robotica si automatizari, inteligenta artificiala, biotehnologie, si baterii.
  Si pentru ca am ajuns la cat de simplu poti investi acum direct de pe telefonul mobil: si TradeVille are o femeie in cabina de pilotaj: Mihaela Biciu. De 20 de ani.
 • Cel mai activ broker de retail din Romania in ultimii doi ani consecutiv. 15,000 de clienti si peste jumatate de milion de tranzactii executate anul trecut la Bursa de Valori Bucuresti si pe cele mai mari burse din lume.
 • A facut posibile peste jumatate din finantarile noi la bursa in 2020. Pentru companii si antreprenori despre care abia asteptam sa scriem. Inclusiv la inceput de martie.

Surse:
https://www.wsj.com/articles/why-women-investors-wont-embrace-stocks-11613125802
https://news.gallup.com/poll/211052/stock-ownership-down-among-older-higher-income.aspx
https://money.usnews.com/investing/investing-101/slideshows/all-star-women-investors
https://www.npr.org/2020/09/10/911410590/another-crack-in-the-glass-ceiling-citigroups-next-ceo-is-a-woman
https://www.prnewswire.com/news-releases/2020-closes-with-historic-levels-of-women-leading-private-industry-301200049.html
https://www.nasdaq.com/press-release/nasdaq-to-advance-diversity-through-new-proposed-listing-requirements-2020-12-01
https://www.cnbc.com/2020/12/01/nasdaq-proposal-would-require-companies-to-have-greater-diversity-on-boards.html
https://www.nbcnews.com/business/business-news/record-number-women-took-over-fortune-500-companies-2020-n1252491
https://www.spglobal.com/en/research-insights/featured/when-women-lead-firms-win
https://www.thebalance.com/why-women-led-companies-are-good-stock-picks-4147472
https://edition.cnn.com/2020/05/20/us/fortune-500-women-ceos-trnd/index.html
https://www.bbc.com/news/world-46225037
https://www.cnbc.com/2020/01/16/under-5percent-of-europes-top-companies-have-a-female-ceo.html
https://www.healthcareglobal.com/top10/top-10-female-ceos-european-healthcare
https://www.catalyst.org/research/women-in-management/
https://www.wsj.com/articles/shares-of-dating-app-bumble-surge-in-trading-debut-11613066254
https://finance.yahoo.com/news/innovation-thematic-play-now-largest-204902770.html


Tranzactiile cu instrumente financiare presupun riscuri specifice, incluzand, fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Pentru instrumentele financiare denominate in alta moneda decat cea a statului de rezidenta a investitorului, randamentul poate creste sau scadea in functie de fluctuatiile monedei. Performantele anterioare nu reprezinta un indicator fiabil al performantei viitoare.

S.S.I.F. TradeVille S.A. faciliteaza accesul la servicii de investitii financiare in legatura cu contracte pentru diferente (CFD), fiind Introducing Broker pentru brokerul pentru CFD-uri: IG Europe GmbH. CFD-urile sunt instrumente complexe si au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 70% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor.

S.S.I.F. TradeVille S.A., Calea Vitan nr. 6A, Bl. B, Tronson B, et. 3, sector 3, Bucuresti, Romania, cod postal: 031296, tel: +40 21 318 75 55, fax: +40 21 318 75 57 / +40 21 318 75 26, Autorizata prin Decizia CNVM nr. 2225/15.07.2003. Agentie Brasov, Str. Iuliu Maniu nr.47, etj 3, camera 317, Brasov, Romania.

Email: helpdesk@tradeville.eu
Tel: 021 318 7555 (L - V: 9:00 - 18:00)
Live Help

Nume si prenume
(*)
Email
(*)
Telefon
(*)
Sunt interesat
(*)

(*) Toate campurile sunt obligatorii. Date cu caracter personal (detalii)