Este loc pentru hidrogen in energia verde?

Data: 16/02/2021

Cand Toyota a pariat pe hidrogen in 2014, a parut doar o exceptie istorica. Apropo, Japonia a devenit interesata de aceasta forma alternativa de generare a energiei electrice inca din anii '70, atunci cand autoritatile au dezvoltat Proiectul Rasarit de Soare ( pe langa hidrogen, proiectul a inclus energia solara si eoliana).

• Derulam catre 2021 si pe lista celor interesati de hidrogen apar acum BP, Royal Dutch Shell, Siemens Energy si Air Liquide. Toate aceste companii anunta ca vor sa investeasca masiv in aceasta arie.
  • Airbus isi propune ca in cel mult 5 ani sa construiasca un avion viabil din punct de vedere comercial cu propulsie pe baza de hidrogen. Compania spune ca hidrogenul ar putea ajunge la un cost competitiv pana in 2030, fiind o sursa de energie mai promitatoare decat bateriile pentru producatorii de aeronave.
  • Si producatorii de camioane se uita atent. Volvo, de exemplu.
  • Hyundai a anuntat ca va construi prima sa centrala de producere a energiei electrice cu ajutorul hidrogenului in provincia chineza Guangdong, potrivit unei intelegeri semnate recent cu autoritatile de la Beijing.
    Piata globala a hidrogenului ca sursa de energie alternativa ar putea ajunge la 2.5 tln USD in urmatorii 30 de ani ( dar cifra rezultata din adunarea veniturilor obtinute indirect ar putea fi mult mai mare).
  • In SUA, hidrogenul ar putea contribui cu 14% din generarea de energie electrica pana in 2050, potrivit unei estimari McKinsey & Co..
  • La nivel global, investitiile in proiecte de energie care implica hidrogenul ar putea depasi 400 mld USD pana in 2030, la care s-ar putea adauga 2 tln USD intre 2030 si 2050, potrivit altei estimari Evercore ISI.

Cine sunt deocamdata vedetele acestui sector?

Plug Power (NASDAQ): companie americana care dezvolta celule de producere a energiei electrice pe baza de hidrogen ca substitut pentru bateriile conventionale.
  • Luna trecuta, grupul sud-coreean SK Group a anuntat ca va investi 1.5 mld USD pentru 10% din actiunile Plug Power. Compania nou-formata va fi un parteneriat strategic destinat pietelor asiatice.
  • Si Renault a semnat o intelegere de principiu cu Plug Power, iar divizia nou-formata va fi lansata in Franta in aceasta vara.
  • Plug Power va construi un gen de ''Gigafactory'' langa New York, un proiect in valoare de 125 ml USD. Ideea este incurajata public de guvernatorul Andrew Cuomo.
    FuelCell Energy (NASDAQ): peste 50 de capacitati de producere a energiei electrice pe baza de hidrogen peste tot in lume, cea mai importanta fiind localizata in Coreea de Sud.
  • Compania are un parteneriat strategic cu Toyota, iar anul trecut a castigat un contract din partea Departamentului de Energie al SUA.
    Ballard Power Systems (NASDAQ): fondata in Canada in 1979, listata la Toronto in 1993 si la NASDAQ in 1995.
  • Compania are un parteneriat strategic cu Audi si livreaza unitati generaratoare de energie pe baza de hidrogen catre producatori de autobuze precum Van Hool (Belgia), New Flyer (Canada) sau Solaris (Polonia). Operatiuni in Europa si China.
    Air Products and Chemicals (NYSE): cel mai important producator de hidrogen verde din lume (pentru generarea de energie electrica).
  • Compania are un parteneriat strategic cu Audi si livreaza unitati generaratoare de energie pe baza de hidrogen catre producatori de autobuze precum Van Hool (Belgia), New Flyer (Canada) sau Solaris (Polonia). Compania are o intelegere strategica cu autoritatile din Arabia Saudita pentru un proiect in aria producerii de hidrogen in valoare de 5 mld USD. Alimentat cu 5 GW de energie regenerabila, complexul va fi cel mai mare din lume.
Buna ziua, sunt TreVi. Spuneti-mi, va rog, cu ce informatii va pot fi de folos.