Cum investesti in imobiliare pe marile burse internationale

Data: 17/12/2020

Daca vrei sa investesti in imobiliare pe marile burse din SUA si Europa, trebuie sa vorbim despre REIT-uri. Hai sa vedem ce sunt acestea si care sunt avantajele pe care le au comparativ cu investitiile traditionale directe in proprietati fizice.

• REIT inseamna "real estate investment trust". Este o companie care, pe seama fondurilor primite de la investitori, detine si/sau opereaza spatii imobiliare care genereaza venituri. Asadar, in loc de a cumpara direct proprietati, poti investi intr-o companie specializata in a detine si administra spatii imobiliare.
  • Majoritatea REIT-urilor sunt listate pe bursele de actiuni, ceea ce inseamna ca vor avea o lichiditate mai mare decat investitiile directe in proprietati fizice. Teoretic, poti cumpara si vinde oricand.
  • REIT-urile reprezinta o varianta mai accesibila de investitie in imobiliare. Costul unui REIT poate fi o fractie din cel al unui apartament sau al unei proprietati fizice.
  • REIT-urile reprezinta investitii mai diversificate. In loc sa cumperi un singur apartament sau o singura proprietate, investesti intr-un ansamblu de spatii imobiliare. Nu doar rezidentiale, acestea putand fi, de asemenea, comerciale, industriale, spatii pentru birouri, facilitati medicale si spitale sau infrastructura de telecomunicatii.

In SUA, REIT-urile au aparut in anii '60. In 1971, existau doar 34 de REIT-uri. Numarul lor a depasit 100 in 1987.

Functionarea REIT-urilor este strict reglementata, acestea fiind obligate sa respecte o serie de conditii printre care:

• Trebuie sa investeasca cel putin 75% din activele totale in imobiliare, cash sau obligatiuni guvernamentale americane.
  • Trebuie sa genereze cel putin 75% din venituri din inchirieri, dobanzi asociate creditelor ipotecare care finanteaza spatii imobiliare sau vanzari de proprietati.
  • Trebuie sa plateasca anual investitorilor cel putin 90% din profitul taxabil sub forma de dividende.
  • Trebuie sa aiba cel putin 100 de investitori dupa primul an de existenta.

In prezent, exista aproximativ 200 de REIT-uri listate pe bursa americana cu o capitalizare totala de 1.1 trilioane USD si o lichiditate zilnica de aproape 9 miliarde USD.

Prologis: infiintata in 1983, in forma curenta din 2011 dupa fuziunea AMB Property Corporation cu ProLogis. Avand sediul in San Francisco, California, este cel mai mare REIT specializat pe spatii imobiliare industriale din lume.

• Valoarea estimata a activitatii economice facilitate de spatiile si infrastructura Prologis este de 2.2 trilioane USD, adica 2.5% din produsul intern brut global.
  • La finalul anului trecut, compania detinea 3,840 de cladiri in 19 tari din America de Nord, America Latina, Europa si Asia.
  • Listata la NYSE, face parte din structura indicelui S&P 500. Randamentul dividendului este de 2.38%.

Simon Property Group: aparuta in 1993, este unul dintre cele mai mari REIT-uri din SUA specializate pe spatii imobiliare comerciale.

• Detine proprietati in America de Nord, Europa (inclusiv Austria, Franta, Germania si Marea Britanie) si Asia (inclusiv Japonia si Coreea de Sud).
  • Listata la NYSE, face parte din structura indicelui S&P 100. Randamentul dividendului este de 5.92%.

Equity Residential: infiintata in 1969 de catre Sam Zell, unul dintre cei mai cunoscuti investitori americani in imobiliare.

• Compania este un REIT cu sediul in Chicago, Illinois care la finalul anului trecut detinea sau avea investitii intr-un numar de 309 proprietati si aproape 80,000 de apartamente in California, San Francisco, Washington DC, New York City, Boston, Seattle si Denver.
  • Este listata la NYSE si face parte din structura indicelui S&P 500. Randamentul dividendului este de 4.09%.

Public Storage: fondata in 1972 si listata la NYSE, este un REIT specializat pe dezvoltarea, detinerea si operarea spatiilor de stocare cu sediul in Glendale, California.

• A fost unul dintre jucatorii timpurii in aceasta arie, dar in ultimii ani a resimtit presiunea unor competitori precum Extra Space Storage sau CubeSmart.
  • Recent, fondul de investitii activiste Elliott Management a cumparat o detinere substantiala in Public Storage.
  • Face parte din structura indicelui S&P 500. Randamentul dividendului este de 3.64%.

Welltower: infiintata in 1970 sub denumirea Health Care Fund. Si-a schimbat numele in Health Care REIT in 1985 si apoi in Welltower in 2015. Avand sediul in Toledo, Ohio, Welltower este un REIT specializat in spatii imobiliare destinate facilitatilor medicale.

• Compania detine in jur de 1,400 de proprietati (inclusiv spitale) in SUA, Canada (in particular in aria metropolitana Toronto) si Marea Britanie (in particular in aria metropolitana Londra).
  • Listata la NYSE, face parte din structura indicelui S&P 500. Randamentul dividendului este de 3.8%.

Un segment nou si in plina dezvoltare al pietei imobiliare din SUA este reprezentat de companii care detin sau gazduiesc echipament si infrastructura de telecomunicatii (inclusiv 5G). Peste 95,000 de turnuri de telecomunicatii sunt detinute de REIT-uri.

• American Tower: listata la NYSE, este un REIT cu sediul in Boston, Massachusetts care detine si opereaza infastructura de telecomunicatii in SUA, Asia, Europa, Africa si America Latina. Face parte din structura indicelui S&P 500.
  • Crown Castle: listata la NYSE, este un REIT cu sediul in Houston, Texas care detine peste 40,000 de celule de telecomunicatii in SUA. Face parte din structura indicelui S&P 500.
  • SBA Communications: listata la NASDAQ, este un REIT cu sediul in Boca Raton, Florida care detine infrastructura “wireless” in SUA, Canada, America Centrala si de Sud si Africa. Face parte din structura indicelui S&P 500.

In Europa, regimul de functionare a REIT-urilor este reglementat diferit la nivel national.

• De exemplu, capitalul initial al unui REIT variaza de la zero (in Marea Britanie si Irlanda) la 5 milioane EUR (in Spania si Finlanda), 15 milioane EUR (in Franta si Belgia) si chiar 40 milioane EUR in Italia.
  • Cele mai multe state europene solicita ca cel putin 50% din profitul operational sa fie distribuit investitorilor sub forma de dividende (inclusiv in Germania, Franta, Belgia, Italia, Irlanda si Finlanda). In Marea Britanie si Olanda, insa, profitul operational trebuie distribuit integral sub forma de dividende.

In Europa, la finalul anului trecut existau aproape 200 REIT-uri cu o valoare totala de 210 miliarde EUR.

Vonovia: fondata in 2001 in Duseldorf (Germania), in prezent are sediul in Bochum (Germania).

• Compania detine in jur de 400,000 de apartamente in Germania, Suedia si Austria, fiind unul dintre cei mai importanti jucatori pe pietele imobiliare ale acestor state europene.
  • Listata la Frankfurt si una dintre cele mai bine capitalizate companii listate din Germania si Europa, face parte din structura indicilor DAX si STOXX Europe 600. Randamentul dividendului este de 2.95%.

Deutsche Wohnen: fondata in 1998 ca subsidiara a Deutsche Bank in Frankfurt am Main (Germania), dar istoria companiei dateaza din anii '20. In 1999 a fost listata pe bursa de actiuni din Frankfurt.

• Este una dintre cele mai mari companii listate din sectorul imobiliar european. Detine in jur de 165,700 de spatii imobiliare, din care 162,700 sunt rezidentiale, iar 3,000 sunt comerciale. Aproape 92% din aceste spatii sunt concentrate in regiuni cu potential important de crestere economica din Germania.
  • In luna iunie a acestui an, la 21 de ani de la listare, Deutsche Wohnen a fost inclusa in structura indicelui DAX (inlocuind Lufthansa). Randamentul dividendului este de 2.11%.

LEG Immobilien: fondata in 1970, are sediul in Duseldorf (Germania).

• Compania detine in jur de 145,000 de apartamente si proprietati concentrate in regiunea North Rhine-Westphalia. In 2015 a fost tinta unei incercari nereusite de preluate din partea Deutsche Wohnen.
  • Listata la Frankfurt. Randamentul dividendului este de 3%.

SEGRO: fondata in 1920 sub denumirea The Slough Trading Company Ltd, a devenit SEGRO in 2007. Avand sediul la Londra (Marea Britanie), este o companie care dezvolta si investeste in spatii imobiliare comerciale si industriale in Marea Britanie si Europa continentala (inclusiv in Franta, Cehia, Polonia, Italia, Olanda, Belgia, Spania si Germania).

• Este cel mai mare REIT specializat pe proprietati imobiliare industriale din Europa. In 2009 a achizitionat rivalul Brixton pentru 107 milioane GBP.
  • Listata la Londra, face parte din structura indicelui FTSE 100. Randamentul dividendului este de 2.35%.

Gecina: fondata in 1959 sub denumirea Groupement pour le Financement de la Construction.

• Avand sediul la Paris (Franta), Gecina detine, administreaza si dezvolta proprietati in valoare de aproape 20 miliarde EUR concentrate in particular in aria metropolitana a Parisului.
  • Compania are proiecte imobiliare in pregatire in valoare de 3.8 miliarde EUR.
  • Listata pe bursa de actiuni din Paris. Randamentul dividendului este de 4.12%.

(*) Randamentele dividendelor mentionate au fost furnizate de FINVIZ.com si Google.com si sunt calculate la cotatiile de inchidere din 11 decembrie 2020.