Cine se reinventeaza in sectorul de energie?

Data: 16/02/2021

2020 a fost despre noua economie, una cat se poate de verde. Si despre noile companii din sectorul de energie. Cine incearca sa se reinventeze?

General Electric construieste Haliade-X. O turbina eoliana uriasa, inalta de 260 metri, in Olanda. Este cea mai mare instalatie de acest tip din lume.

  • De ce in Olanda? Este unul dintre cele mai ambitioase locuri de pe pamant in privinta cursei catre neutralitate climatica.
  • Olanda isi propune sa consume 100% energie regenerabila pana in 2025, cu 5 ani mai devreme decat estima initial. Tot in Olanda, Amazon vrea sa cumpere 50% din energia produsa la o imensa centrala eoliana pe care o dezvolta Shell si Eneco.
  • Nascuta in urma cu 128 de ani, GE a fost compania cu cea mai mare longevitate in indicele DJIA...pana in 2018, cand a fost eliminata. A pierdut 75% in ultimii 10 ani si mai valoreaza in prezent 100 mld USD (adica sub 5% din Apple!).

Enel (Italia) si Iberdrola (Spania) erau candva companii clasice de utilitati. Ambele reusesc sa se transforme in cei mai importanti producatori de energie regenerabila din lume.

  • Modelul de business al celor doua companii seamana cu cel al vedetei sectorului de energie din SUA, NextEra Energy. Doar ca Enel si Iberdrola au operatiuni internationale, nu doar locale.
  • Ambele companii europene imprumuta caracteristici ale gigantilor petrolieri, fiind integrate pe verticala: obtin autorizatii guvernamentale pentru locatiile de exploatare a energiei eoliene si a celei solare, dezvolta proiectele in cauza si apoi administreaza capacitatile de productie si retelele de distributie.
  • Enel ramane mai importanta companie de utilitati din Europa, operand de asemenea in SUA si America Latina. Compania intentioneaza sa-si tripleze capacitatea de producere a energiei regenerabile la 120 GW pana in 2030 cu ajutorul unor investitii totale de 160 miliarde EUR.
  • Iberdrola va cheltui 75 miliarde EUR pentru a-si dubla capacitatea de a produce energie verde la 60 GW pana in 2025. Compania are operatiuni in Europa si SUA. Devine unul dintre cei mai mari jucatori pe piata energiei din SUA dupa ce a achizitionat recent PNM Resources, distribuitor de energie in New Mexico si Texas.

Pana si Germania stie sa se reinventeze. RWE produce deja peste jumatate din electricitate din surse regenerabile, proportia urmand sa creasca la 70% pana in 2024.

Si totusi, cea mai dificila cursa catre energia verde va fi la companiile pe care le asociem in mod traditional cu petrolul si alti combustibili fosili.

  • Precum Exxon, la usa careia bat tot mai multi investitori activisti. Cea mai stringenta solicitare: tranzitia accelerata catre energie regenerabila.
  • Exxon raspunde: va crea o divizie noua axata pe energie nepoluanta. Producatorul american de petrol va investi 3 mld USD anual pentru dezvoltarea unor noi tehnologii verzi.
  • Exxon, care a discutat anul trecut o posibila fuziune cu Chevron, valoreaza acum un sfert din capitalizarea bursiera pe care o are Tesla. A fost eliminata din indicele DJIA in 2019.

Potrivit Agentiei Internationale pentru Energie (IEA), contributia energiei verzi in totalul capacitatii generate la nivel global ar trebui sa creasca la 33% pana in 2025, comparativ cu 27% in prezent.

  • Estimarea ar putea fi una conservatoare, totusi. In 2020, anul in care s-a confruntat cu cea mai severa criza sanitara din istorie si cu intreruperi frecvente ale activitatii in sectorul industrial, China a inregistrat o crestere a consumului de energie electrica de 3% fata de anul precedent.
  • Si pe urma, sunt marile companii de tehnologie. Amazon a inceput sa flirteze cu energia verde in 2017. Acum este cel mai mare contractor de energie nepoluanta nu doar din SUA, ci si din lume.
  • Nu este doar Amazon. Microsoft vrea sa faca tranzitia completa la energie verde pana in 2030. La fel Google. Deocamdata, la nivel global, sectorul de tehnologie contribuie direct cu pana la 3% din emisiile de gaze de sera.
  • Centrele de date ale gigantilor din tehnologie consuma o cantitate fabuloasa de energie. Peste 45 TWh anual pentru Amazon, Google, Microsoft, Facebook si Apple, echivalent consumului anual al Noii Zeelande.

Surse:
https://www.ge.com/renewableenergy/wind-energy/offshore-wind/haliade-x-offshore-turbine
https://www.cnbc.com/2021/02/08/amazon-to-buy-50percent-of-energy-created-by-shell-wind-farm-in-netherlands.html
https://www.wsj.com/articles/big-oils-lessons-for-the-new-green-supermajors-11606304399
https://www.wsj.com/articles/europes-biggest-utility-company-to-ramp-up-spending-on-wind-solar-power-11606228607
https://www.wsj.com/articles/green-power-giant-iberdrola-plans-88-billion-investment-to-capitalize-on-energy-transition-11604587299
https://www.cnbc.com/2021/01/16/a-new-activist-takes-on-exxon-to-reverse-the-oil-giants-underperformance.html
https://www.wsj.com/articles/exxon-to-create-low-carbon-business-unit-as-it-faces-activists-11612219400
https://www.wsj.com/articles/exxon-to-create-low-carbon-business-unit-as-it-faces-activists-11612219400
https://www.reuters.com/article/us-chevron-m-a-exxon-mobil-idINKBN2A00T5
https://www.cnbc.com/2021/01/19/chinas-2020-power-consumption-grows-3percent-despite-covid-disruption.html
https://www.ft.com/content/0c69d4a4-2626-418d-813c-7337b8d5110d

Buna ziua, sunt TreVi. Spuneti-mi, va rog, cu ce informatii va pot fi de folos.