Cine decoleaza la bursa catre spatiul cosmic?

Data: 16/03/2021

Jeff Bezos a facut o scurta vizita zilele trecute. Nu la Amazon. Ci la Relativity Space, o companie specializata in printarea 3D de...rachete.

 • Nu stim care a fost scopul vizitei. Dar Tom Ellis, fondatorul Relativity Space, a lucrat in trecut la proiectul de zboruri spatiale al lui Jeff Bezos, Blue Origin.
 • Bezos va avea mai mult timp liber din aceasta toamna, atunci cand se retrage din postura de CEO al Amazon. Asta pentru a se dedica altor proiecte personale. Inclusiv Blue Origin.
 • Relativity Space a strans peste 680 milioane USD in cei 5 ani de cand exista. Este evaluata acum la 2.3 miliarde USD, devenind a doua cea mai valoroasa companie de zboruri spatiale din lume (dupa SpaceX).
 • Pana in 2019, Jeff Bezos investea anual 1 miliard USD pentru finantarea Blue Origin (din vanzarea actiunilor pe care le are la Amazon). In 2020, insa, Bezos a vandut actiuni Amazon in valoare de...peste 10 miliarde USD.
 • Da, tot mai multi bani vin catre aceasta arie. Cam in acelasi timp in care Jeff Bezos vizita Relativity Space, constructorul american de statii spatiale private Axiom Space devenea cel mai recent "unicorn" al noului sector. Dupa o runda de finantare de 130 milioane USD.
  Pentru SpaceX, pasiunea si investitiile au dat deja rezultate.
 • Primavara trecuta, SpaceX a fost prima companie privata care a lansat doi astronauti in spatiul cosmic. Bob Behnken si Doug Hurley au ajuns cu bine pe orbita in numai 12 minute. Au sunat apoi in premiera clopotelul de deschidere a sedintei de tranzactionare la NASDAQ.
 • Desi nu este inca listata, SpaceX e evaluata acum la 74 miliarde USD. Comparativ cu 46 miliarde USD in luna august a anului trecut.
 • SpaceX nu inseamna exclusiv rachete si zboruri pe orbita cu astronauti. Divizia Starlink este cel putin la fel de interesanta: un serviciu de internet ultra-rapid facilitat de o retea potentiala de 12 mii de sateliti plasati pe o orbita joasa.
 • Deocamdata, Starlink conteaza pe numai 1,000 de sateliti, dar a lansat deja o varianta beta a serviciului in America de Nord si Marea Britanie. Are peste 10 mii de utilizatori si accepta precomenzi pentru subscriptii lunare in valoare de 99 USD (plus 499 USD pentru kit-ul de start).
 • Starlink nu va fi neaparat pentru Netflix la rezolutie 8K. Elon Musk vrea internet ultra-rapid pentru a conecta intre ele autovehicule de mare capacitate si chiar aeronave.
 • Costul retelei complete de sateliti Starlink este estimat la 10 miliarde USD, dar compania se asteapta la venituri anuale de peste 30 miliarde USD. Mai mult decat obtine in prezent SpaceX din zboruri spatiale.
 • Si inca ceva: Elon Musk sugereaza ca Starlink s-ar putea lista curand pe bursa americana.
  Initiativele private si start-up-urile abunda in noul sector al zborurilor spatiale. Inclusiv pentru micutul rover care-si face acum selfie-uri pe Marte. Asta intr-un moment in care nume legendare ale industriei se chinuiesc sa-si reinventeze propriile divizii aerospatiale (Boeing, de exemplu).
 • Iar daca o racheta sau un satelit de telecomunicatii nu sunt suficiente, atunci un hotel amplasat pe orbita?
 • Orbital Assembly Corporation intentioneaza sa construiasca unul in 2027. Doar ca o rezervare pentru 3 zile va costa in jur de 5 milioane USD.
  OK, nici Blue Origin si nici SpaceX nu sunt inca listate. Cum poate fi accesat la bursa noul sector al zborurilor spatiale?
 • Deocamdata, Virgin Galactic (NYSE) este singurul business implicat direct prezent pe Wall Street. S-a listat in toamna anului 2019 si a inchis prima zi de tranzactionare la 11.75 USD/actiune.
 • Luna trecuta, Virgin Galactic a ajuns sa se tranzactioneze la 60 USD/actiune, dar a pierdut apoi jumatate din valoare in numai cateva saptamani.
 • Dupa amanari repetate, Virgin Galactic (NYSE) intentioneaza sa zboare catre orbita la inceputul anului viitor. Un pic mai tarziu decat va reusi probabil SpaceX.
 • Primul invitat la bordul unui vehicul spatial Virgin Galatic: fondatorul companiei, miliardarul britanic Richard Branson. Lady Gaga asteapta si ea la rand, de aproape o decada.
 • Pretul unui bilet pentru a calatori pe orbita cu Virgin Galactic? 250,000 USD. Poate parea scump, dar cataratul pe Everest costa deja peste jumatate din acea suma...cu riscuri mai mari, zicem noi.
  NASA are contracte cu peste 300 de companii listate pe bursa americana. Inclusiv cu Loral Space & Communications si Gilat Satellite Networks, ambele nume listate la NASDAQ fiind specializate in dezvoltarea satelitilor de telecomunicatii.
 • La NYSE mai sunt listate Aerojet Rocketdyne (un constructor american de rachete) si Maxar Technologies (companie focusata pe echipamente pentru sateliti si servicii esentiale zborurilor spatiale).
 • Tot din aria satelitilor de telecomunicatii si a serviciilor de internet ultra-rapid: Viasat (NASDAQ), EchoStar (NASDAQ), Orbcomm (NASDAQ) si Eutelsat (bursa de actiuni de la Paris).
  Si din Romania pleaca proiecte ambitioase care privesc catre spatiul cosmic.
 • Fondata in 1999, ARCAspace dezvolta rachete, forme de propulsie revolutionare, baloane de mare altitudine si vehicule spatiale autonome. Colaboreaza cu Agentia Spatiala Europeana (ESA).
 • Are sediul in Las Cruces, New Mexico (SUA). Dar fondatorul companiei este un inginer roman: Dumitru Popescu. Iar ARCA provine de la o abreviere in limba romana: Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica.

Pe cand o listare a unui asemenea proiect local la Bursa de Valori Bucuresti? Sau o finantare printr-un plasament privat intermediat de TradeVille?

Abia asteptam si am fi atat de mandri.

Surse:
https://www.cnbc.com/2021/03/05/jeff-bezos-tours-relativity-space-headquarters-with-tim-ellis.html
https://www.cnbc.com/2021/02/25/bezos-blue-origin-delays-first-launch-of-new-glenn-rocket-to-q4-2022.html
https://www.cnbc.com/2020/11/23/relativity-space-builds-war-chest-for-building-.html
https://www.cnbc.com/2020/11/04/bezos-sells-more-than-3-billion-worth-of-amazon-shares-.html
https://www.cnbc.com/2021/02/16/axiom-space-raises-130-million-and-becomes-the-latest-space-unicorn.html
https://www.cnbc.com/2020/05/30/spacex-launches-two-nasa-astronauts-to-space-for-the-first-time.html
https://www.youtube.com/watch?v=VQQZdbVwkLg
https://www.cnbc.com/2021/02/16/elon-musks-spacex-raised-850-million-at-419point99-a-share.html
https://www.cnbc.com/2021/02/09/spacexs-starlink-accepting-99-preorders-as-musk-considers-ipo.html
https://www.cnbc.com/2021/03/08/elon-musk-connecting-rvs-and-trucks-through-starlink-satellites.html
https://eu.cincinnati.com/story/money/2021/02/17/l-3-harris-made-tech-nasas-perseverance-mars-rover-cincinnati/6782338002/
https://www.wsj.com/articles/boeings-other-big-problem-fixing-its-space-program-11610773201
https://www.insider.com/voyager-station-first-ever-space-hotel-set-open-in-2027-2021-3
https://www.cnbc.com/2019/10/28/virgin-galactic-stock-trading-debut-on-nyse-under-the-ticker-spce.html
https://www.cnbc.com/2021/02/26/virgin-galactic-spce-falls-after-test-delays-push-back-tourism-service.html
https://www.cnbc.com/2021/02/01/spacex-to-fly-first-mission-to-space-with-an-all-civilian-crew-later-this-year.html
https://www.theguardian.com/music/2013/nov/07/lady-gaga-perform-virgin-galactic-space
https://en.wikipedia.org/wiki/Romanian_Space_Agency
https://arcaspace.com/
https://en.wikipedia.org/wiki/ARCAspace


Tranzactiile cu instrumente financiare presupun riscuri specifice, incluzand, fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Pentru instrumentele financiare denominate in alta moneda decat cea a statului de rezidenta a investitorului, randamentul poate creste sau scadea in functie de fluctuatiile monedei. Performantele anterioare nu reprezinta un indicator fiabil al performantei viitoare.

S.S.I.F. TradeVille S.A. faciliteaza accesul la servicii de investitii financiare in legatura cu contracte pentru diferente (CFD), fiind Introducing Broker pentru brokerul pentru CFD-uri: IG Europe GmbH. CFD-urile sunt instrumente complexe si au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 70% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor.

S.S.I.F. TradeVille S.A., Calea Vitan nr. 6A, Bl. B, Tronson B, et. 3, sector 3, Bucuresti, Romania, cod postal: 031296, tel: +40 21 318 75 55, fax: +40 21 318 75 57 / +40 21 318 75 26, Autorizata prin Decizia CNVM nr. 2225/15.07.2003. Agentie Brasov, Str. Iuliu Maniu nr.47, etj 3, camera 317, Brasov, Romania.

Email: helpdesk@tradeville.eu
Tel: 021 318 7555 (L - V: 9:00 - 18:00)
Live Help

Nume si prenume
(*)
Email
(*)
Telefon
(*)
Sunt interesat
(*)

(*) Toate campurile sunt obligatorii. Date cu caracter personal (detalii)