Ce tranzactioneaza...bancile centrale?

Data: 16/03/2021

Obligatiuni guvernamentale. Multe obligatiuni guvernamentale. Inclusiv banca noastra centrala.

Pe 26 februarie, guvernatorul Haruhiko Kuroda a transmis parlamentului nipon ca Banca Japoniei va continua sa cumpere obligatiuni guvernamentale locale intr-un ritm semnificativ.
  • Din 2016, dobanzile obligatiunilor guvernamentale nipone cu scadenta la 10 ani pot fluctua doar marginal in jurul pragului zero (in prezent, cu 20bps, adica intre -0.2% si 0.2%).
  • Asta in timp ce investitorii niponi cumpara obligatiuni guvernamentale...britanice. Intr-un ritm record in debutul acestui an.
    Tot pe 26 februarie, banca centrala a Australiei a fost vazuta cumparand obligatiuni guvernamentale locale intr-o runda ad-hoc.
  • Pe 2 martie, institutia a reiterat ca dobanda cheie nu ar avea de ce sa fie majorata pana in...2024.
  • Iar pe 10 martie, banca centrala a anuntat o serie de masuri destinate cresterii costului pozitiilor "short" pe obligatiuni guvernamentale.
    Pana si Banca Nationala a Romaniei a reinceput sa cumpere titluri de stat romanesti.
  • Pentru prima data dupa luna august a anului trecut, potrivit unor surse confidentiale citate de Bloomberg, cu intentia de a preveni o crestere suplimentara a dobanzilor acestora.
  • Pe 8 si 9 martie, BNR a cumparat de la banci comerciale titluri de stat in valoare totala de aproape 150 milioane lei. Cumpararile au inclus scadentele iulie 2025 si ianuarie 2028.

Pe 11 martie, Banca Centrala Europeana a indicat ca va majora "substantial" cumpararile de obligatiuni guvernamentale in urmatorul trimestru cu aceeasi intentie de a preveni o crestere suplimentara a dobanzilor acestora.

Dar Rezerva Federala?

Cresterea dobanzilor obligatiunilor guvernamentale i-a atras atentia lui Jay Powell. Totusi, potrivit unor surse din interiorul bancii centrale, nu exista consens pentru masuri corective.
  • Deocamdata, Rezerva Federala cumpara Surse:
    obligatiuni guvernamentale americane si garantate cu ipoteci in valoare lunara de 120 miliarde USD. In 2020, banca centrala a cumparat si obligatiuni corporative, in valoare totala de 14 miliarde USD.
  • Rezerva Federala va face urmatorul anunt de politica monetara pe 17 martie. Tot atunci, Jay Powell va avea o noua runda de Q&A cu jurnalistii invitati online.

Cand se vor orienta bancile centrale si catre actiuni? Sau catre un portofoliu cu adevarat diversificat de obligatiuni si actiuni?