Cat de ENERGIC e debutul de an la BVB?

Data: 16/02/2021

La Bursa de Valori Bucuresti, investitorii au preferat intotdeauna companiile din sectorul de energie, in mare parte datorita predictibilitatii dividendelor. La fel se intampla in debutul acestui an.

• Nuclearelectrica (SNN), singurul producator de energie nucleara din Romania: +31% de la inceputul anului. Este deocamdata cea mai performanta actiune din componenta indicelui de referinta al bursei noastre (BET). Nuclearelectrica a fost inclusa in septembrie in indicii de piata emergenta FTSE Russell.
  • Conpet (COTE), transportatorul de petrol: +21%.
  • Romgaz (SNG), producatorul de gaze naturale: +15%.

Toate aceste trei companii vor anunta rezultatele financiare pentru 2020 pe 25 februarie. Intrucat statul este actionar majoritar, companiile sunt obligate la o rata de distribuire de cel putin 50% din profitul net inregistrat pe parcursul unui an via dividende.

Care sunt celelalte mari companii de energie listate care reusesc sa aiba performante de top in 2021?
  • Transelectrica (TEL), transportatorul de energie electrica: +13%.
  • OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie de energie din Sud-Estul Europei: +10%. Propune un dividend de 0.031 lei/actiune, adica un randament al dividendului de aproape 8%. Ar putea fi pentru prima data de la listarea din 2001 cand OMV Petrom ar plati dividende mai mari decat profitul net inregistrat anul trecut (1.76 mld lei vs 1.3 mld lei).
  • Electrica (EL), distribuitorul de energie electrica: +9%.
  • Transgaz (TGN), transportatorul de gaze naturale: +8%.

Tot de la inceputul anului, indicele BET s-a apreciat cu aproape 8%.