Banca Transilvania si Nuclearelectrica, in indicii de piata emergenta FTSE Russell

Data: 17/09/2020

Peste doar cateva zile, pe 21 septembrie, Banca Transilvania (TLV) si Nuclearelectrica (SNN) vor fi adaugate in indicii de piata emergenta ai FTSE Russell. Care sunt datele de inregistrare importante care se apropie pentru actionarii Bancii Transilvania? Cum a reusit Nuclearelectrica un profit net record in primul semestru al acestui an?

Rezultatele financiare aferente primului semestru al acestui an publicate de Banca Transilvania au reflectat conditii exceptionale generate de pandemia Covid-19.

La nivelul grupului:

  • Veniturile nete din dobanzi au scazut cu 4.4% fata de primul semestru din 2019, in conditiile in care atat dobanzile cat si volumul de credite noi acordate in prima jumatate a acestui an au fost mai mici.
  • Veniturile operationale s-au redus cu 3.9%, iar profitul net a fost mai mic cu 26.8% (690 milioane RON). Cheltuielile operationale au crescut cu 24.8% (1.3 miliarde RON).
  • Costul net al riscului (care include provizioane, cheltuieli nete cu ajustarile de depreciere si pierderi asteptate pentru active) a crescut de aproape 5 ori fata de primul semestru din 2019 (299 milioane RON).

La nivelul bancii:

  • Veniturile operationale au scazut cu 1% fata de primul semestru din 2019.
  • Profitul net s-a redus cu 28.4%, la 607 milioane RON, cea mai mica valoare dupa primul semestru din 2017.
  • Rata creditelor neperformante a fost de 4.35%, banca inregistrand o rata de solvabilitate de 20.9%.
  • Peste 41.000 de clienti au solicitat amanarea ratelor pana la finalul lunii iunie. Banca a acordat aproape 4.000 de credite prin programul IMM Invest, obiectivul fiind atingerea unui volum de 10.000 de credite in urmatoarele cateva luni.

Banca Transilvania este unul dintre putinii emitenti de la Bursa de Valori Bucuresti care nu au distribuit inca dividendul "cash" si actiunile gratuite aferente profitului obtinut anul trecut.

  • 5 octombrie 2020 este data de inregistrare pentru dividendul “cash” (valoarea bruta a acestuia fiind de 0.115 RON/actiune).
  • 15 octombrie 2020 este data de inregistrare pentru actiunile gratuite (10 actiuni noi la fiecare 100 de actiuni detinute).

Datele de inregistrare sunt datele la care investitorii trebuie sa detina actiunile in portofoliu pentru a primi dividende, respectiv actiuni gratuite.

Fata de inceputul anului, actiunile Banca Transilvania au inregistrat o depreciere de 2% la Bursa de Valori Bucuresti, comparativ cu o depreciere de 6% pentru indicele BET.

Pentru mai multe informatii despre companiile din sectorul bancar listate la Bursa de Valori Bucuresti, iti recomandam acest material special redactat de colegii nostri de la Analiza.

Si pentru Nuclearelectrica, rezultatele financiare aferente primului semestru al acestui an au reflectat conditiile exceptionale generate de pandemia Covid-19, in particular volatilitatea preturilor energiei. Pentru lungi perioade de timp, preturile pe piata libera au coborat sub cele de pe piata reglementata pentru prima data in ultimii ani.

Nuclearelectrica si-a plasat pe piata reglementata aproximativ 20% din energia vanduta in primul semestru al anului. In ansamblu, pretul mediu ponderat pentru energia vanduta de Nuclearelectrica a fost mai mic cu aproape 10% comparativ cu aceeasi perioada din 2019.

  • Veniturile din exploatare au scazut cu circa 2%, prima reducere din ultimii cativa ani.
  • Si totusi, Nuclearelectrica a reusit sa-si diminueze cheltuielile operationale, asa incat profitul operational a crescut cu circa 7% fata de perioada comparabila din 2019.
  • Profitul net consolidat a crescut cu 18%, la 343 milioane RON, atingand un nou maxim record.

Pentru al doilea semestru al acestui an, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a instructat Nuclearelectrica sa vanda 1,095 GWh pe piata reglementata (o cantitate identica celei vandute in primul semestru), dar la un pret de 182.63 RON/MWh (cu 3% mai mic decat in primul semestru).

Potrivit unei decizii luate la Adunarea Generala a Actionarilor din luna iunie a acestui an, Nuclearelectrica a suspendat parteneriatul cu China General Nuclear Power pentru constructia reactoarelor 3 si 4.

Fata de inceputul anului, actiunile Nuclearelectrica au inregistrat o apreciere de 20% la Bursa de Valori Bucuresti, comparativ cu o depreciere de 6% a indicelui BET.

Pentru mai multe informatii despre companiile din sectorul de energie listate la Bursa de Valori Bucuresti, iti recomandam acest material special redactat de colegii nostri de la Analiza.

Pentru rezultatele semestriale anuntate de companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti care fac parte din indicele BET, urmareste podcast-urile unei serii speciale pe canalul nostru YouTube.

Buna ziua, sunt TreVi. Spuneti-mi, va rog, cu ce informatii va pot fi de folos.