5G: daca nu Huawei, atunci Nokia si Ericsson?

Data: 22/10/2020

Cand spunem 5G, ne gandim imediat la Nokia si Ericsson vs Huawei. Si totusi, 5G inseamna deja operatiuni globale si companii specializate intr-o serie larga de domenii in care ai oricand posibilitatea de a investi prin TradeVille.

 • Pe segmentul de retelistica si software: Ciena, Corning, Acacia Communications (achizitionata de Cisco in vara anului trecut).
 • Pe segmentul producatorilor de semiconductori: Qualcomm, Skyworks Solutions, Xilinx (achizitionata recent de AMD), Nvidia, Qorvo, Cirrus Logic, Analog Devices (care a achizitionat Maxim Integrated in iulie), Marvell Technology, Broadcom, Intel si Texas Instruments.
 • Pe segmentul companiilor de telecomunicatii: Verizon, AT&T, T-Mobile, Deutsche Telekom, Telefonica, BT Group, Vodafone si Orange.
 • Pe segmentul companiilor imobiliare specializate pe gazduirea de echipament si infrastructura: American Tower, Crown Castle, SBA Communications.
 • Exista si companii implicate indirect in 5G: Netflix, Disney si Facebook vor beneficia de "streaming" mai rapid, la fel Amazon, Spotify, Snap, Pinterest, Electronic Arts, Activision Blizzard si Zynga.

La prima vedere, Nokia pare castigatorul concursului de imprejurari nefaste la adresa Huawei.

 • Si totusi, compania finlandeza continua sa fie afectata de utilizarea unui procesor costisitor si ineficient din punct de vedere energetic in echipamentul 5G dezvoltat (vs Ericsson si Huawei). Nokia a realizat eroarea in 2018, reusind sa o corecteze partial in acest an.
 • Intre 2015 si 2019, in aria larga a infrastructurii celulare la nivel global, cota de piata a Nokia a scazut de la peste 24% la 19%. In aria 4G/5G (exclusiv China), cota de piata a Nokia este in prezent de 27%.
 • In februarie, procurorul general al SUA, William Barr, a propus ca guvernul american sa investeasca in Nokia si Ericsson pentru a contracara influenta globala a Huawei in dezvoltarea infrastructurii 5G. Ideea a fost primita favorabil de comisarul european pentru concurenta, Margrethe Vestager.
 • La finalul lunii iunie, WSJ a indicat ca administratia de la Washington ia in considerare inclusiv scenariul in care companii importante de tehnologie precum Cisco ar achizitiona Nokia sau Ericsson.
 • Nokia are o prezenta tot mai activa in China, India (acolo unde a incheiat recent o intelegere in valoare de 1 miliard USD cu Bharti Airtel, al treilea cel mai mare operator local de telecomunicatii) si Taiwan (aranjament in valoare de 400 milioane EUR cu Taiwan Mobile).
 • Pe site-ul propriu, Nokia listeaza 160 de angajamente comerciale 5G, 36 de retele live 5G si operatiuni in aproape 120 de state.

Ericsson pare sa fi avut o cursa 5G mai inspirata in ultimii cativa ani.

 • In SUA, Ericsson furnizeaza echipament pentru cei mai importanti trei operatori de telecomunicatii (Verizon, AT&T si T-Mobile).
 • Ericsson este prezenta in China prin intermediul unor aranjamente cu gigantii locali de telecomunicatii China Mobile, China Telecom si China Unicorn, colaborand totodata cu divizii 5G ale unor companii precum Oppo si Quectel.
 • In prezent, potrivit site-ului companiei, Ericsson are 111 de angajamente comerciale 5G cu operatori unici, 65 de retele live 5G si operatiuni in 25 de state. CEO-ul si presedintele Borje Ekholm: urmatorii 3 ani vor fi critici pentru dezvoltarea infrastructurii si definirea cotelor de piata in aria 5G la nivel global.
 • Ericsson estimeaza ca, pana in 2025, 65% din populatia lumii si 45% din traficul global de date mobile vor fi acoperite de retele 5G. Aproape 60% din utilizatorii chinezi sunt dispusi sa plateasca pentru servicii care acceseaza 5G.
 • Potrivit unui studiu IHS Markit realizat in noiembrie 2019 pentru Qualcomm, piata globala 5G ar putea ajunge la o valoare totala de peste 13 trilioane USD pana in 2035.

Cand vorbim despre 5G, nu putem sa nu mentionam Huawei. Mai ales ca Huawei a fost compania care in 2020 a reusit sa instaleze antenele 5G pe traseul catre varful Everest.


Tranzactiile cu instrumente financiare presupun riscuri specifice, incluzand, fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Pentru instrumentele financiare denominate in alta moneda decat cea a statului de rezidenta a investitorului, randamentul poate creste sau scadea in functie de fluctuatiile monedei. Performantele anterioare nu reprezinta un indicator fiabil al performantei viitoare.

S.S.I.F. TradeVille S.A. faciliteaza accesul la servicii de investitii financiare in legatura cu contracte pentru diferente (CFD), fiind Introducing Broker pentru brokerul pentru CFD-uri: IG Europe GmbH. CFD-urile sunt instrumente complexe si au un risc ridicat de a pierde rapid bani din cauza efectului de levier. 70% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci cand tranzactioneaza CFD-uri cu acest furnizor.

S.S.I.F. TradeVille S.A., Calea Vitan nr. 6A, Bl. B, Tronson B, et. 3, sector 3, Bucuresti, Romania, cod postal: 031296, tel: +40 21 318 75 55, fax: +40 21 318 75 57 / +40 21 318 75 26, Autorizata prin Decizia CNVM nr. 2225/15.07.2003. Agentie Brasov, Str. Iuliu Maniu nr.47, etj 3, camera 317, Brasov, Romania.

Email: helpdesk@tradeville.eu
Tel: 021 318 7555 (L - V: 9:00 - 18:00)
Live Help

Nume si prenume
(*)
Email
(*)
Telefon
(*)
Sunt interesat
(*)

(*) Toate campurile sunt obligatorii. Date cu caracter personal (detalii)